Home       Alles over wijn       Ontdek wijn
Ordenen op: Nieuwe artikelen

Restaurant de Veiling, Italiaans in Utrecht

Op een regenachtige woensdag kwam het spontane idee bij een vriendin en mij op om ’s avonds lekker uit eten te gaan. Na een tip kregen wij Restaurant de Veiling in Utrecht door. We hebben even op internet gekeken wat dit restaurant met Italiaans/mediterraanse keuken serveert en dat sprak ons wel aan. Restaurant de Veiling ligt aan…

Lees verder

Banyuls wijnen | Zuid Franse wijnen

Banyuls wijnen komen uit de zuid -oostelijke hoek van Roussillon in Zuid- Frankrijk, vlakbij de Spaanse grens. Deze zoete wijn wordt gemaakt in rood, wit en rosé. Ook wel Vins Doux Naturel genoemd. De wet op de Appelation d’Origine Contrôlée kent twaalf verschillende namen als het gaat om Vin Doux Naturels: Twee er van in de Rhône, de Muscat de Beaumes-de-venise en Rasteau. Vier in…

Lees verder

Edele rotting | Botrytis cinerea | Heerlijke zoete wijnen

Wijnen gemaakt van de edele rotting, ook wel Botrytis cinerea genoemd, geeft onder gunstige weersomstandigheden prachtige zoete (dessert) wijnen, zoals Chateau d’Yquem. Als alles meezit geeft het een weelderige, geurige, stroopachtige zoete wijn.

Edele rotting

De gunstige omstandigheden zijn onbeschadigde, gezonde, rijpe druiven die nog door geen enkele schimmel zijn aangetast. Een late, milde hefst met nevel en mist in de morgen en zon in de…

Lees verder

Is het al tijd voor wijn?

Is het al tijd voor wijn? Dat is dé vraag die ons bezig houdt.

Wine o’clock: The time at which it’s appropriate to start drinking wine.
It’s Friday so it’s Wine o’Clock.
Somewhere out there it is wine o’clock!
Keep Calm it’s Wine O’clock!

Lees verder

Haringparty Brasserie de Kloostertuin

Op de visafslag in Scheveningen is woensdag 11 juni 2014 het Eerste Vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor maar liefst 56.500 euro. Traditiegetrouw gaat de opbrengst van dit eerste vaatje naar een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar BIO Vakantieoord dat kinderen met een complexe handicap en hun gezin een fijne vakantie in Nederland biedt.

Hollandse Nieuwe

Vanaf 12 juni begon de verkoop van de…

Lees verder

10 manieren om een eiken houten vat te hergebruiken

Wijnvaten hebben vele toepassingen buiten hun ongetwijfeld belangrijkste rol bij het produceren van wijn. Van stijlvolle woninginrichting tot praktische oplossingen, het leven van een wijnvat is nog lang niet voorbij zodra het de wijnmakerij heeft verlaten.

Mocht je overhoop in het bezit komen van een oud vat of twee, dan is er geen einde aan de creatieve mogelijkheden met allerlei creaties mogelijk met een beetje fantasie.

Maar…

Lees verder

Luxemburgse wijn | Moezelwijnen uit Remich en Grevenmacher

De wijngaarden van Luxemburg vind je op de westelijke oever van de Moezel. Elke gemeente langs de rivier is verbonden met de wijnbouw. Bijna alle percelen zijn op hellingen gelegen, de beste wijngaarden hebben zelfs een hellingspercentage van 20%, goede wijngaarden liggen tussen de 5 en 20%, terwijl in de vlakte heel weinig stokken zijn aangeplant.

Geologisch gezien…

Lees verder

De witte druif Rivaner | Müller-Thurgau | Rheinhessen

De witte druif Rivaner is synoniem voor Müller-Thurgau, er werd lang van gedacht dat het ging om een kruising tussen de Riesling en de Silvaner. Na recent DNA onderzoek van de druif bleek dit niet het geval. Het blijkt namelijk te gaan om een kruising van de Riesling en de Gutedel (Chasselas).

De professor Herman Müller uit…

Lees verder

Wijn uit Vinho Verde, Portugal

Vinho Verde ligt in het district Minho, vernoemd naar de rivier, in het noordwesten van Portugal. Over de oorsprong van de naam “groene” wijn zijn verschillende meningen, de een zegt het komt omdat het in een groen gebied ligt, de ander heeft de mening dat het komt doordat de wijn zo jong gedronken wordt.

Er heerst een Atlantisch klimaat…

Lees verder

The Wine Advocate rating systeem

Met Robert Parker’s vintage chart kunt u zien in welke regio en welk jaargang de beste wijnen zijn geproduceerd.

Robert Parker’s rating-systeem maakt gebruik van een 50-100 punt kwaliteit schaal (Parker Points ®). Het is zijn overtuiging dat de verschillende twintig (20) punt beoordelingssystemen niet voldoende flexibiliteit bieden en vaak resulteren in gecomprimeerde en opgeblazen wijn ratings. The Wine Advocate neemt een harde en zeer…

Lees verder