Home       Alles over wijn       De basis
Ordenen op: Nieuwe artikelen

Waar let je op bij het aanschaffen van een wijnkast?

Liefhebbers van wijn zullen het waarschijnlijk onderstrepen. Wie van wijn houdt, gaat duurzaam met het product om en de kenner zou waarschijnlijk het liefst een uitgebreide collectie tonen. Veel mensen zijn bekend met het drinken van wijn maar u zou ook eens kunnen overwegen verzamelaar te worden of wijnen te laten rijpen voor speciale gelegenheden. Maar Lees verder

Hoe lees je een wijnetiket? Het is de achterkant die telt

Veel mensen maken wijn-aankoopbeslissingen op basis van het etiket. Sommige schattingen voor dergelijke single-fles aankopen komen zo hoog als 75 procent.

Hier is het probleem: De meeste consumenten doen het omgekeerd, en niet omdat ze voor de fles kiezen met die mooie eenhoorn op de voorkant. De meest nuttige informatie, zo blijkt, zit vrijwel altijd op het kleine label aan de achterkant van de fles.

Natuurlijk…

Lees verder

Wat betekend “Vintage” op een wijn label

Het woord ‘vintage’ verwijst naar het jaar waarin de druiven voor een bepaalde wijn werden geoogst.

Een vintage wijn mag slechts druiven van het gespecificeerde wijnjaar bevatten, hoewel veel regio’s een klein percentage van aangrenzende vintages toevoegen aan de wijn en toch nog geaccepteerd wordt als wijn van een specifiek jaar (Vintage).

Non-vintage wijnen zijn meestal blends van verschillende wijnjaren, sommige wijnen die in Europa

Lees verder

Wijn bewaren | Hoe bewaar ik mijn wijn?

Wijnen worden beïnvloed door warmte, licht en trillingen. De trucs om het opslaan van wijn zijn simpel.

Houd de temperatuur onder de 20 graden
Wijn bewaren lukt het best wanneer er goed gelet wordt op de temperatuur. Een warmere temperatuur zorgt ervoor dat de wijn sneller zal rijpen, waardoor de smaak uiteindelijk anders zal zijn dan bedoeld.

Houd het donker
Voor wijn maar ook bijvoorbeeld voor bier en…

Lees verder

Geopende fles wijn bewaren met deze tips

Rode wijn en witte wijn gaan voor een dag of twee, eenmaal geopend, mee al kan je een paar dingen doen om wijnen geopend langer te bewaren.

Koel de wijn

Wijnen ontwikkelen zich als ze eenmaal geopend zijn geweest, want ze komen in contact met zuurstof en worden warm hier volgen snel reacties op. Koel de wijn en je vertraagd de snelheid van deze reacties.

Het verwijderen…

Lees verder

Schroefdop als afsluiting van een fles wijn

Schroefdoppen, de screw cap, zijn de natuurlijke kurk in een rap tempo aan het vervangen als afsluiting voor de wijnflessen.

Natuurkurken zijn, nou ja, natuurlijk onregelmatig. Sommige produceren kurken met een grote dichtheid andere weer met minder, wat resulteert in verschillende flessen van dezelfde wijn die zich anders gedragen als ze ouder worden. Bovendien, zijn natuurlijke kurken gevoeliger aan het worden: een chemische reactie kan…

Lees verder

Vanille in wijn?

Vanille is ook een afdruk van de houtrijping op wijn en het lijkt erop dat mensen van vanille houden! Van ijs tot aan frisdrank, vanille is een van de favoriete smaken, dus waarom niet in wijn?

Eik is rijk aan vele aromatische verbindingen en vanilline, het aroma van vanille, is een van die verbindingen. Wanneer een wijn tijd doorbrengt in een vat, veel van deze…

Lees verder

Wijn proeven de geur en smaak van wijn

Ooit afgevraagd waar wijnkenners het over hebben als ze het over de geur en smaak van een wijn hebben? Boterig, Vanille, Karamel, niet de basis woorden waar je in eerste instantie aan denkt bij druiven en wijn, maar bijna alle van die vreemde beschrijvingen voor wijn hebben in feite een basis.

Waarom smaakt wijn naar boter?

De geur, en in zekere mate de smaak van boter…

Lees verder

Kruidige wijn – wat maakt volle kruidige wijnen?

Wijn liefhebbers praten altijd over kruiden, natuurlijk zijn er kruidige wijnen (ooit een kruidige Shiraz geproefd?) Veel van die heerlijke kruiden die je in wijn tegenkomt komen van…eiken vaten!

Wanneer een wijnmaker een eiken wijnvat besteld dan kan hij deze naar wens geroosterd krijgen. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de smaken die een lichte geroosterd of zwaar geroosterd vat kan geven aan de wijn.

In principe…

Lees verder

Wat zit er in rode wijn?

Een lekkere rode wijn heeft een mooi rode kleur, maar wat zit er in rode wijn en waarom word de wijn rood?

De kleur kan worden afgeleid uit een uitgebreid assortiment van druivensoorten, variërend van druiven die roodachtig, diep paars en zelfs blauw zijn. Deze druiven geven vorm aan de uiteindelijke kleur van de wijn die vaak omschreven word als granaatrood, bijna zwart, donker rood,…

Lees verder