Eiken vaten hebben al eeuwen een fundamentele rol gespeeld bij de productie van wijn, eerst als opslagvat en meer recent als een manier om een wijn textuur en smaak in te masseren. Deze twee effecten van eiken vaten zijn alleen goed begrepen voor het betere deel van de vorige eeuw. De algemene beginselen van het gebruik ervan zijn verrassend eenvoudig.

Er zijn drie aspecten van eiken vaten en eiken rijping die de moeite waard zijn om er dieper op in te gaan. Hier zullen we een kijkje nemen op de verschillende soorten hout die gebruikt worden om vaten wijn te produceren. We richten ons op het kruiden en het roosteren van het hout gebruikt in de productie van vaten en hun effect op de smaak en textuur van wijn.

Een groot deel van deze discussie richt zich op het verschil tussen wat wordt genoemd Frans eiken, de voorkeur type eiken rond een groot deel van de wereld, en Amerikaanse eiken. Dit wil niet zeggen dat Amerikaanse eiken een minder type is, het heeft gewoon een andere invloed op de wijn. Wijngaarden over de hele wereld vertrouwen op de invloed van Amerikaanse eiken.

Amerikaanse eiken

Amerikaanse eiken wordt al lange tijd gezien als een goedkopere, minder waardig alternatief voor Franse eiken als het gaat om het maken van vaten voor de rijping van de wijn. Dit is gedeeltelijk omdat de Amerikaanse industrie in eiken vaten oorspronkelijk waren gebaseerd op de productie van vaten voor gedistilleerde dranken, waar finesse en delicatesse niet echt gebruikelijk was. Toen Amerikaanse producenten de verfijnde technieken gingen overnemen, die hun Europese tegenhangers in de loop der eeuwen hebben geperfectioneerd, begonnen de Amerikaanse vaten te concurreren met een aantal van 's werelds beste producenten. Het feit dat ze de helft kosten van wat een Franse eiken vat kost heeft aardig bijgedragen aan de opkomst van deze vaten.

Hoe eiken werkt en waarom het niet allemaal hetzelfde is

Eiken vaten zijn poreus. Het verlies van wijn door verdamping, het zogenoemde "engelen deel", en de daaruit voortvloeiende introductie van zuurstof in een vat maakt het mogelijk om complexe chemische reacties plaats te vinden die de tannines in een wijn verzachten. Als een wijn wordt opgeslagen in een nieuw eiken vat, zal het hout tannine uitlogen in de duigen (gebogen houten planken) die deel uitmaken van het vat en zal eigenlijk meer tannine toevoegen aan de wijn, maar er komt een tijd dat het oxidatieve effect van houtrijping de tannines sneller verzacht dan dat deze worden geabsorbeerd door de wijn.

Dat betekent dat een wijn meer tannine kan absorberen voordat het hout de tannine zachter maakt door de effecten van zuurstof. Het type eik kan helpen bepalen wanneer dit punt is bereikt, een van de grote variabelen bij specifieke soorten eikenhout is de dichtheid van de korrel en daarmee de snelheid waarmee wijn verdampt.