Wijnen worden beïnvloed door warmte, licht en trillingen. De trucs om het opslaan van wijn zijn simpel.

Houd de temperatuur onder de 20 graden
Wijn bewaren lukt het best wanneer er goed gelet wordt op de temperatuur. Een warmere temperatuur zorgt ervoor dat de wijn sneller zal rijpen, waardoor de smaak uiteindelijk anders zal zijn dan bedoeld.

Houd het donker
Voor wijn maar ook bijvoorbeeld voor bier en (olijf)olie is licht een gevaar. Door invloed van UV-straling zal de chemische samenstelling van de wijn veranderen.

Houd de fles op zijn kant.
Het is verstandig om de wijn liggend te bewaren. Dit is van belang vanwege het contact met de kurk. Wijn bewaren is daarmee niet moeilijk, maar het is wel van belang om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de kurk niet uit kan drogen. Door de wijn liggend te bewaren komt de wijn tegen de kurk aan te liggen en zal deze niet uitdrogen. Zo is er namelijk geen sprake van lucht tussen de wijn en de kurk

Laat de fles alleen
Bij het bewaren van de wijn is het van belang om deze te laten rusten. Dit komt door het feit dat de wijn natuurlijk schokken krijgt te verduren bij aankoop. Op die manier raakt het evenwicht van de wijn verstoord en is de smaak dus niet meer optimaal. Laat de wijn met rust zo krijg je de ideale balans voor de wijn.