Veel mensen maken wijn-aankoopbeslissingen op basis van het etiket. Sommige schattingen voor dergelijke single-fles aankopen komen zo hoog als 75 procent.

Hier is het probleem: De meeste consumenten doen het omgekeerd, en niet omdat ze voor de fles kiezen met die mooie eenhoorn op de voorkant. De meest nuttige informatie, zo blijkt, zit vrijwel altijd op het kleine label aan de achterkant van de fles.

Natuurlijk zijn het merk, druif en regio aan de voorzijde belangrijk en het ontwerp kan een beetje over de wijn of wijnmakerij overbrengen (met inbegrip van het feit dat er te veel geld werd besteed aan de buitenkant versus wat er in de fles zit). Maar de kleine letters op de achterkant kunnen veel nuttiger zijn.

Bijvoorbeeld, "Estate Bottled" is meestal een goed teken. Het betekent dat de wijnmakerij 100 procent van de gebruikte druiven controleert en al het werk deed voor de wijnbouw (oogsten, fermenteren, rijpen) op hun eigen terrein. Zo is het dus verantwoordelijk voor de term "kwaliteitscontrole."

Veel wijnhuizen zetten hun beschrijvingen op de achterkant van de fles en dat kan variëren van bloemrijke zinloosheid (groene landschappen of aroma's van potlood) of iets daadwerkelijk behulpzaam ("full-bodied," "een vleugje bruisend"). Ik ben vooral gecharmeerd van de wijnhuizen die tips voor gerechten op de achterkant vermelden. Veel riesling labels bevatten nu een nuttig zoetheid meter.

Maar misschien wel de meest gunstige informatie over deze etiketten betreft de importeur, die onmiddellijke economische voordelen en lange termijn voordelen zouden kunnen hebben. Ook al zijn er kosten verbonden aan zowel de import en distributie, bedrijven die beide doen hebben de neiging om een een betere prijs te bieden.

En dan is er een gebied waar de naam van een importeur van een onschatbare waarde kan zijn, in het sorteren van duizenden geïmporteerde wijnen: kalibreren van onze smaakpapillen. Als je een wijn van een importeur lekker vind dan is het heel waarschijnlijk dat je ook zal genieten van hun andere selecties. Wijnen met misschien niet exact dezelfde smaakprofiel, maar ze hebben over het algemeen een vergelijkbaar onderscheidend vermogen en kwaliteitsniveau.

Dus laat ze - en andere aspecten van de achterkant label - het werk voor jouw doen.