Een witte wijn van Nederlandse bodem gemaakt van de Johanniter druif. Wijngaard Bilderhof is de eerste wijngaard in Nederland met een gouden medaille voor zowel de witte als rode wijn. Deze wijngaard ligt op het Eiland van Dordrecht in het buitengebied tussen het voormalig dorp dubbeldam en de rand van de Biesbosch in. De wijngaarden liggen tegen de dijk, gericht naar het zuiden. Door deze ligging zijn de druiven beschut tegen de noord- en oostenwind en vangen zo de hele dag zon. Door de werking van het water door de jaren heen van omliggende rivieren, bestaat de bodem uit klei. Door middel van druiven geënt op de juiste onderstam te kiezen kunnen ook hier wijnranken groeien.

Op een oppervlak van 3400m2 staan er 900 wijnstokken. De druiven die hier aangeplant zijn, zijn onder andere Rondo, Dornfelder, Cabernet Cortis, Regent, Bolero en Johanniter. Behalve de eigen wijngaard hebben zij ook een groot aantal gepachte druiven bij De Oorsprong in Zeeland. Hier zijn onder andere Johanniter, Phoenix, Leon Millot en Regent aangeplant.
Het logo op de etiketten verwijst naar vroegere tijden. De afbeelding op het etiket is een schilderij van Albert Cuijp en heeft de naam, Gezicht op Dordrecht.

De Johanniter is een wit druiven ras en familie van de Riesling druif. De bladeren hebben een blaarvormige oppervlaktestructuur en zijn van middelmatige grootte. Johanniter heeft kleine, compacte trossen, de druiven zijn middelgroot en groengeel. De druiven bloeien in mei/juni en rijpen half oktober af. Johanniter is niet geheel resistent tegen schimmels, hij is gevoelig voor botrytis.

Wijngaard de Bilderhof Johanniter


Wij hebben de wijn geproefd zonder er wat bij te eten, er kan een zomerse salade bij of een licht gerecht met vis. De wijn is erg fris met een klein zoetje, je ruikt wit fruit en in de smaak proef je fruit en iets kruidig. Het is een mooie, toch wel volle wijn en de zuren zijn goed in balans.