Château du Val de Mercy Bourgogne Chitry-le-Fort blinkend lichtgeel met groene reflex. Stuivend en mineralig van geur met citruszest, ananas à la Fourchaume, witte bloesem en een rokerig/krijterige ondertoon. Sappig en levendig met limoen, gele grapefruit en witte perzik.

Met hoog extract, knapperig fris zuur, veel grip en weer die krijtachtige mineraliteit. Bijzondere Bourgogne trouvaille op Chablis 1er Cru niveau.

100% Chardonnay van 30 jaar oude stokken. 10 maanden sur lie gerijpt. 13% alc. Lekker bij lenterisotto met scampi’s, kabeljauw met citroen-botersaus en sushi.

Château du Val de Mercy Bourgogne Chitry-le-Fort

Bourgogne Chitry is een mini appellatie pal naast Chablis. We werden door premium leden getipt op enkele goede 'Chablis-achtige' Chardonnays uit dit kleine gebied. De Bourgogne Chitry appellatie dateert van 1993 en behelst slechts 286 ha, waarvan maar een kwart is aangeplant.

Binnen Bourgogne Chitry worden zowel rode, rose als witte Bourgogne wijnen geproduceerd. Voor wit is Chardonnay de voorgeschreven druif. De wijngaarden liggen op 200 tot 300 meter boven de zeespiegel. En de bodem, die bestaat uit kalksteen, krijt en mergel, vertoont grote overeenkomst met die van Chablis.

Bourgogne Chitry

Qua structuur en smaak liggen de Chardonnays van Chitry volledig in de lijn van Chablis. Goed mineralig, complex en met die levendig frisse zuren die typerend zijn voor Noord-Bourgogne.

En dat is ook niet verwonderlijk omdat de ‘kimmeridge’ bodem hier vrijwel gelijk is aan Chablis. En ook het klimaat nauwelijks verschilt. Qua prijs ligt Chitry net iets gunstiger dan Chablis.