Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay Blauw vitaal lichtgeel met groene glans. Aantrekkelijk bouquet van groene pruim en witte bloesem met een stenige mineraliteit. Verfrissend en strakdroog met limoentjes, gele pompelmoes, krijt, een vleugje brioche en een iets vette textuur van de rijping op eiken vaten.

Uitstekende Chardonnay met subtiele houtinvloed in de stijl van een strakke Chablis 1er Cru. 12 maanden gerijpt sur lie waarvan 50% in cuves en 50% in eiken vaten. 100% Chardonnay. 13,5% alc. Lekker bij oesters, krab en asperges.

Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay Blauw

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen is het enige wijnkasteel in België en is met 22 ha aan wijngaarden ook meteen het grootste wijndomein in het land. Het kasteel bevindt zich in de gemeente Riest: achter het Kiezelingenbos en aan de oude heerweg die in het Romeinse tijdperk een verbinding vormde tussen Tongeren en Keulen.

En de geschiedenis van de Belgische wijn gaat ook terug tot de Romeinse tijd, want toen werden wijnstokken volop aangeplant. Echter was de Kleine IJstijd voor de Belgische wijnbouw desastreus: door het dalen van de temperatuur mislukten bijna alle oogsten.

Napoleon zou er bovendien nog een schepje bovenop hebben gedaan: om de kwaliteit van de Franse wijnen te beschermen, werd het in België verboden om wijn te maken.

Belgische wijn

Pas in de tweede helft van de 20e eeuw is de Belgische wijnbouw weer langzaam opgestart. Zo werden in de regio Haspengouw de eerste stokken weer aangeplant. Maar pas in 1960 is de wijnbouw echt van de grond gekomen.

De familie Van Rennes heeft het eeuwenoude kasteel vanaf 1990 weer in oude glorie hersteld: er zijn namelijk bewijzen dat de geschiedenis van het kasteel teruggaat naar 1265. De huidige constructie, geïnspireerd door de kathedraalvorm van Versailles, dateert uit 1859.

Bij het aanplanten van de wijngaarden met Chardonnay en Pinot Noir is een grondige bodemanalyse voorafgegaan. Het succes van de Belgische wijnen van Wijnkasteel Genoels-Elderen zit hem vooral in de bodem vol mergel en kalksteenen het relatief koele klimaat, te vergelijken met Champagne en de Bourgogne.