Branko Pinot Grigio Collio intens vitaal groengeel. Rijk en licht exotisch bouquet van citrus, frisse peer, knapperige groene pruim en lentebloesem met stenig karakter. Sappig en breed van smaak met veel gewicht en extract. Exotisch rijk en lekker dik met citrus, witte perzik, ananas, kracht, lengte en een ziltig/stenig element. Met punch, vulkanische grip en een uitstekende frisheid.

De beste Pinot Grigio van Italië? Erg goed. 10% van de wijn rijpte 5 maanden op eiken barriques. 100% Pinot Grigio. 13,5% alc. Lekker bij spaghetti vongole, carbonara, gebakken coquilles, risotto met asperges en gegrilde gamba’s.

Branko Pinot Grigio Collio

Laat bijzondere Italiaanse witte wijn maken maar over aan Igor Erzetic. Hij is een ervaren oenoloog en sinds 1998 de eigenaar van het wijnhuis Branko. Het domein bevindt zich vlakbij de Sloveense grens. Igor is net als veel wijnmakers uit dit gebied van Sloveense afkomst.

Branko bevat meer dan 6 hectare aan zeer goed onderhouden wijngaarden met bijna alleen maar witte variëteiten, waaronder deze prijswinnende Pinot Grigio die in 2010 werd uitgeroepen tot ‘beste Pinot Grigio van Italië’ door de invloedrijke wijngids Gambero Rosso.

Dankzij de keuze van Igor om 10% van de Italiaanse witte wijn voor een deel in eiken vaten te laten rijpen, heeft de wijn een unieke stijl. Veel rijker dan de Pinot Grigio die u waarschijnlijk kent. 

Branko Pinot Grigio Collio

Collio, een kleine D.O.C. classficatie binnen Friuli-Venezia Giulia, staat bekend als één van de beste gebieden voor gastronomische witte wijn in Italië. Collio kent een mix van inheemse druiven als Friulano en Malvasia en internationale druiven als Chardonnay, Pinot Grigio en Riesling.

Eén van de succesfactoren is de afwisseling van warme dagen en koele nachten, waaraan de druiven hun aromatische smaak ontlenen. Ook de bijzondere bodem van zandsteen en kalkrijke mergel (ook bekend als flysch di cormons) is van grote invloed op de volle en rijke witte wijnen uit Collio.