Water Dancer Cabernet Sauvignon Merlot Australia van de spectaculaire wijngaarden op de heuvels rondom de Ferguson Vallei komen de Cabernet Sauvignon en de Merlot die deze Water Dancer niet alleen de prachtig dieprode kleur geven, maar ook de klassieke geuren van zwarte bessen, bramen en fijne gedroogde kruiden.

Rijping op Frans eikenhout voegt daar in de mond rijpe pruimen en een vleug chocolade aan toe. Goed uitgebalanceerde wijn met zachte tannines. Gemaakt om nu van te genieten of om tot zes jaar weg te leggen in de kelder, voor wie houdt van meer volwassen rood.

Water Dancer Cabernet Sauvignon Merlot Australia

Als zoon van een akkerbouwer besloot Jeff Dewar, samen met zijn vrouw Vicky, zijn horizon te verbreden en zijn droom na te jagen: het maken van prachtige wijnen. Na hun eerste bezoek aan de Ferguson Vallei in 1996 waren ze overtuigd van de potentie van het gebied, dat enkele decennia geleden slechts een paar kleine wijngaarden telden. Een jaar later verdeelden ze hun eerste wijnstokken over zo’n 100 hectare wijngaard om daar een jaar later nog eens 50 hectare aan toe te voegen. Dat maakte Willow Bridge Estate tot het grootste wijnhuis in het gebied, dat tot die tijd een vrij onbekende regio was.

Hun vertrouwen in de Ferguson Vallei, met het uitstekende klimaat en de goede bodemgesteldheid, bleek terecht. Willow Bridge geldt tegenwoordig als een van de beste wijnhuizen uit de wijnregio. De vijf rode sterren van wijncriticus James Halliday bevestigen dat. De criticus baseert zijn oordeel namelijk niet alleen op de huidige prestaties, maar kijkt ook naar de geschiedenis van het wijnhuis, de manier waarop de wijnen worden gemaakt en de kwaliteit van wijnen uit voorgaande wijnjaren.

Veeleisende druif

Over wijnen valt heel veel te vertellen, net als over druiven en wijnhuizen. Prachtige verhalen over oude wijnstokken, familietradities en bijzondere vinificatie methoden. In het geval van de Australische Merlot gaan de dingen net even anders. Geen woeste zeereis van de Bordeaux naar Down Under, maar gewoon ingevlogen vanuit Californië. Is dat erg? Welnee! Want wat doet een rijke geschiedenis ertoe als het maar om één ding gaat: de kwaliteit van de wijn. Oké, de wijnmakers in Australië hebben even geworsteld met de blauwe druif.

Merlot geeft namelijk niet als vanzelf een opbrengst als bijvoorbeeld Grenache of Shiraz. De druif stelt hoge eisen aan het terroir en verlangt vakmanschap van de wijnmaker. De Ferguson Vallei in Western Australia voldoet aan de klimatologische eisen die de diva onder de druiven stelt. De wijnmakers van Willow Bridge Estate vertroetelen haar en weten de volle potentie van de druif te benutten. Dat lukt ze ook met de Cabernet Sauvignon, die minder noten op de zang heeft. Vooruit, als de behandeling de druif niet aanstaat, kan de Cabernet Sauvignon ouderwets streng worden. In de handen van de familie Dewar bewijst de druif zijn status als nobele variëteit echter. Zeker in een blend met Merlot. Samen creëren ze deze Water Dancer die een plek verdient in de collectie van iedere wijnliefhebber.