Domaine Bouthenet Hautes-Côtes de Beaune blinkend lichtgoud met groene glans. Expressief bouquet van citrusschil en witte perzik met een discrete vleug rokerig eiken. Intens en rijk van smaak vol gele pompelmoes en limoen met impressie van honing.

Naast een stenig/ziltige mineraliteit à la Chassagne heeft deze Hautes-Côtes ook een uitstekende frisheid. Geslaagde Beaune Blanc uit exotisch rijk jaar. “Mon propre petit ‘Chassagne-Montrachet’ volgens eigenaar Bouthenet. 12 maanden gerijpt in Franse eiken barriques.

100% Chardonnay van 20 jaar oude stokken. Volledig met de hand geoogst. 13% alc. 

Domaine Bouthenet Hautes-Côtes de Beaune

De Hautes-Côtes de Beaune wordt wel gezien als het nieuwe ‘Grand Cru’ gebied in de Bourgogne. Want door klimaatverandering worden de druiven op deze hoger gelegen hellingen tegenwoordig perfect rijp mét behoud van de juiste frisheid.

Hierdoor worden er Bourgogne wijnen gemaakt die het niveau van de beroemdste appellaties kunnen evenaren.

Deze witte Bourgogne wijn is daar een goed voorbeeld van. De Chardonnay won de gouden medaille op Concours des Vins de la Côte Chalonnaise et du Couchois 2019 en werd eerder geselecteerd door de Guide Hachette als ‘vin très réussi’.

Normaal gesproken verkoopt Bouthenet het grootste deel van zijn wijn aan de lokale horeca. Omdat die vraag echter sterk is teruggelopen, wisten we op een kleine partij te bedingen.

Domaine Jean-François Bouthenet

Domaine Jean-François Bouthenet omvat 11 ha. in de gemeente Cheilly-les-Maranges vlak naast de Côte d’Or, met een vergelijkbaar terroir als Santenay en Chassagne-Montrachet.

Dit familiebedrijf neemt met trots elk deel van het wijnmaak proces voor hun rekening: van gedetailleerde zorg in de wijngaard tot het opvoed proces in de kelder.