LÖSS Grüner Veltliner QW Niederösterreich zuiver als een bergstroompje dat lichtgeel met groene schakeringen in het glas stroomt. Vult de neus met frisse aroma’s van citrusvruchten als citroen, limoen en een prettig partje grapefruit.

Ananas geeft een weelderig exotische twist aan deze Grüner Veltliner, die ook bijzonder zuiver over de tong gaat. Met opnieuw verfrissend en levendig citrus en natuurlijk dat kenmerkende witte pepertje. Sappig en elegant, droog en delicaat. Van eerste tot laatste slok ‘ein Grüner Genuss aus Niederösterreich’.

LÖSS Grüner Veltliner QW Niederösterreich

Grüner Veltliner is de trots van Oostenrijk. De inwoners van het Alpenland zijn dol op de druif, die ze ook wel Gruvee (spreek uit: groovy, wat zoveel betekent als gaaf) noemen. Dit met een knipoog naar de Engelsen en Amerikanen die dol zijn op Grüner Veltliner, maar moeite hebben met het uitspreken van de naam.

Oostenrijks trots rijpt sterk en laat, hoe meer zon de druif krijgt, hoe beter. En als de druivenstok dan ook nog eens stevig met zijn wortels in een oeroude bodem van löss staat, krijgt de druif z’n kenmerkende stuivende aroma’s en dat pittige pepertje in de afdronk.

Vanwege die eigenschappen behoort Grüner Veltliner tot de beste witte wijnen ter wereld en wedijvert op internationale competities met de grote witte wijnen uit Bourgogne. Grüner Veltliner is dé smaakmaker uit Oostenrijk. Het is dankzij z’n veelzijdigheid de lieveling van sommeliers.

Want de Grüner Veltliner is de beste vriend van velen: van een traditionele Wienerschnitzel tot kruidig Aziatisch als romige en pittige curry’s.

Unieke wijn van dito bodem

De meest verfijnde wijngebieden van Europa? Die vinden we zonder twijfel in Oostenrijk. In Niederösterreich, het gebied te noorden en westen van Wenen, om precies te zijn. Langs de machtige rivier Donau als levensader, vinden we hier iconische wijngebieden als Wachau, Kremstal, Kamptal en Wagram, het mekka van de löss-wijngaarden die finesserijke Grüner Veltliners voortbrengen.

De löss in Niederösterreich stamt uit de een-na-laatste en laatste ijstijd, toen – geloof het of niet – de Noordzee droog stond. Sendiment van die zeebodem, zoals fossiele schelpen, werd door de wind meegevoerd en zette zich af in een brede zone van Belgisch- en Nederlands-Limburg via Duitsland tot in Oostenrijk, Polen en zelfs Roemenië.

Het is die bijzondere bodem die wijnen uit löss-wijngaarden een herkenbaar licht, fruitig en bijzonder aromatisch karakter en koele kruiden geven.

Net iets molliger en rijper dan de klaterfrisse Riesling en toch heerlijk strak in het sap. Dat maakt deze LÖSS Grüner Veltliner uit Niederösterreich tot een echte genietwijn, die ook perfect combineert met oesters.