Il Poggio Taburno Falanghina del Sannio geconcentreerd energiek goudgeel/groen. Expressief van geur met golden delicious appel, mirabelle, kweepeer en een rokerig/stenige mineraliteit. Volrijp, krachtig en kamerbreed van smaak met appel, perzik, gele pruim, mango en kweepeer. Lekker vettig met mooi fris zuur, krijtachtige grip en een rokerige, stenige afdronk.

Krachtige, weelderige Falanghina met rokerige mineralen. 100% Falanghina. 13,5% alc. Lekker bij pasta vongole, linguine met krab en citroen gevuld met tonijncrème. 

Il Poggio Taburno Falanghina del Sannio

Poggio betekent letterlijk 'heuvel' of hooggelegen plek en dat is precies waar het huis Il Poggio zich bevindt: op een heuvel 300 meter boven zeeniveau aan de voet van het Taburno gebergte. Het zijn de broers Carmine en Marco die momenteel de leiding hebben over dit prestigieuze wijnhuis. Al sinds 1760 is de familie actief in de landbouw, maar pas vanaf de 20e eeuw zijn ze zich gaan richten op de wijnbouw.

Ze werken uitsluitend met inheemse druivenrassen die erg goed uitpakken in het gunstige klimaat waar het overdag warm is, 's nachts goed afkoelt en waar precies de juiste hoeveelheid regen valt.

Falanghina

Falanghina is een druif met een rijke geschiedenis. Kenners vermoeden dat de autochtone druif aan de basis stond van de Vinum Falernum, een ongekend populaire wijn onder de patriciërs in het oude Rome. Anno 2019 bedraagt de aanplant van de druif nog slechts 3.000 hectare, waarvan ruim 90% in Campanië.

De beste wijnen worden geproduceerd in de herkomstbenaming Falanghina del Sannio D.O.P., waarbinnen niet alleen droge witte wijnen, maar ook mousserende wijnen en dessertwijnen van deze druif worden gemaakt. De 2018 Falanghina Taburno van Il Poggio, komt uit dit gebied en heeft alles in zich wat een vulkanische wijn zo spannend maakt: Mineraalrijke vulkanische rookweelde met veel spanning en lengte.