Il Poggio Coda di Volpe Sannio vitaal blinkend goudgeel met groene reflex. Zeer aantrekkelijk exotisch bouquet met ananas, mango, bloesem en gele pruim. Lekker breed sappig, rijk en krachtig van smaak met body en mooi fris zuur. Vol knapperig geel fruit, gegrilde citroen, mango en appel. Rijk exotisch vulkanisch wit van bijna uitgestorven druif. Extreem goed. 100% Coda di Volpe. 13,5% alc. Lekker bij gegrilde zeebaars, zwaardvis en taleggio. 

Il Poggio Coda di Volpe Sannio

Poggio betekent letterlijk 'heuvel' of hooggelegen plek en dat is precies waar het huis Il Poggio zich bevindt: op een heuvel 300 meter boven zeeniveau en aan de voet van het Taburno gebergte. Het Italiaanse wijnhuis wordt geleid door de familie Fusco.

Van 1760 tot 1900 waren de Fusco's actief in de landbouw. Het feit dat ze zich uiteindelijk hebben gericht op de wijnbouw is te danken aan hun grootvader die de eerste aanplant van de wijngaarden met Aglianico stokken realiseerde. Momenteel zijn het de broers Carmine en Marco die aan het roer staan van Il Poggio.

Il Poggio

Il Poggio onderscheidt zich door enkel met inheemse druivenrassen te werken die vooral in Sannio DOP en Agilianico del Taburno DOCG worden gecultiveerd. Het succes van de Il Poggio wijnen zit hem vooral in het gunstige klimaat: warme dagen, koele nachten en de juiste hoeveelheid regen.

Hierdoor bouwen de druiven verfijnde en intense aroma's op. Ook de zuidoostelijke ligging heeft een positief effect op de ontwikkeling van de druiven. 

Coda di Volpe

De naam Coda di Volpe ("vossenstaart") verwijst vermoedelijk naar de karakteristieke vorm van de druiventrossen, die lijken op de pluim vormige staart van een vos. Ook bijzonder is de lange rijpingstijd van de druiven. De trossen worden veelal pas eind oktober geoogst, wat ongekend laat is voor een witte druif.

Het is dan ook een lastige druif die moeilijk rijp te krijgen is en nauwelijks meer wordt aangeplant. Maar áls hij rijp wordt kan een wijn van 100% Coda di Volpe wel uitzonderlijk rijk en krachtig van smaak zijn met veel tonen van tropisch fruit. De beste komen uit Sannio, waar de geselecteerde 2018 Coda di Volpe van Il Poggio een indrukwekkend goed voorbeeld van is.