Domaine de la Coquillerie 'La Religieuse' Chardonnay intens blinkend groengeel.

Rijk en nobel bouquet van zoete citrus, limoen en pruim met gele bloesem, ceder en een stenige mineraliteit. Krachtig en breed van smaak met fruit à la Chassagne-Montrachet (citrus/limoen), sappige groengele pruim en Golden Delicious appel met mooi geïntegreerde nuances van brioche en ceder. Ragfijne, nerveuze zuren geven balans.

Bijzonder smakelijke Bourgondische Chardonnay met het karakter van Chassagne-Montrachet.

Maar dan voor een fractie van de prijs. Vergist en daarna 10 maanden gerijpt op eiken vaten (1 tot 5 jaar oud). 100% Chardonnay van één wijngaard op een bodem van klei en kalk als in de Bourgogne.

14% alc. Lekker bij risotto met coquilles, tong in botersaus en Bresse kip met morille-roomsaus.

Domaine de la Coquillerie 'La Religieuse' Chardonnay

Côtes de la Charité is een appellatie in de Loire waar al in de middeleeuwen volop wijn werd verbouwd. De Benedictijnerkloosters van La Charité-sur-Loire en Bouras hadden hier de leiding en exporteerden zelfs de wijn naar het noorden van Frankrijk.

Tot in de negentiende eeuw was het een bloeiend gebied met ruim 1300 hectare aan wijngaarden. Echter maakte de druifluis hier een einde aan en verwoestte in de tweede helft van de negentiende eeuw niet alleen deze wijngaarden, maar ook bijna alle Europese wijngaarden.

Tel daarbij het verlies van mankracht door de Eerste Wereldoorlog op en zo bleef er uiteindelijk slechts 20 ha. over.

Côtes de la Charité

Gelukkig werden krachten in 1980 gebundeld om dit wijngebied weer nieuw leven in te blazen. In 1986 werd het label Vin de Pays Coteaux Charitois toegekend en in 2011 promoveerde het gebied naar een IGP classificatie.

Hoewel er ook rode wijn en rosé wordt gemaakt, voert Franse witte wijn de boventoon in Côtes de la Charité. Anders dan in de rest van de Loire werken wijnmakers hier niet met de Sauvignon Blanc druif, maar met Chardonnay.

Deze stokken profiteren van een goede afwatering en dat heeft weer een positief effect op de concentratie en de rijping van de druiven.