Chasing Clouds Cool Climate Chardonnay Semillon Riesling licht goudkleurige wijn met groene reflecties, waarin de druiven Chardonnay, Semillon en Riesling laten zien dat ze een perfect trio vormen. De eerstgenoemde druif zorgt voor tropisch fruit, citrus en meloen en levert dat typische botertje.

Semillon voegt nog meer fruit toe in neus en mond en Riesling, de koele kikker van Duitse oorsprong, levert die kenmerkende frisheid. De drie druiven roeren zich ook in de afdronk, die lekker fris en fruitig is. 

Chasing Clouds Cool Climate Chardonnay Semillon Riesling

Wat heeft een koele kikker als Riesling, die in het toch frisse Duitsland garant staat voor elegante en chique wijnen, te zoeken in Australië? Je zou denken dat het daar veel te warm is voor de coole druif. Niet als die staat aangeplant op grote hoogte, in dit geval vanaf 500 meter in Central Ranges in New South Wales, waar de zon wel intens schijnt, maar het terroir en het koelere microklimaat zorgen voor die typische Riesling-elegantie.

Ook de Chardonnay en Semillon die hier staan aangeplant, profiteren van het koele klimaat. De druiven behouden hun kenmerkende fruitige karakter, maar dan net iets subtieler en met meer finesse. Dat is waarom deze Chasing Clouds van Cumulus Wines het predicaat Cool Climate (juist, koel klimaat) mag dragen. En nee, dat is geen modegril. Cool Climate-wijnen winnen wereldwijd aan populariteit en zijn bezig met een niet te stuiten culinaire opmars.

Cool Climate-wijnen zijn namelijk extra veelzijdig, met een opvallende complexiteit en diepte en altijd fris én spannend. Deze prachtige Chasing Clouds Cool Climate is daar het perfecte voorbeeld van.

De klasse van Cumulus Wines

Niet veel wijnmakers wagen zich aan druiventeelt in koelere klimaten. Druiven voelen over het algemeen toch het liefst warme zonnestralen op hun schil. En juist daarin zit de paradox: want hoe ‘lastiger’ de druif het heeft, hoe mooier de wijn wordt. Op voorwaarde uiteraard dat de wijnmaker heel goed weet waar-ie mee bezig is. Want alleen de allerbeste vakmensen weten zo een wijn te maken met een schitterend en verfijnd karakter, die gastronomisch breed inzetbaar is. En laat het Australische Cumulus Wines nou over die kundige mensen beschikken. Het wijnhuis is gelegen in Orange in de wijnregio New South Wales.

Het is de hoogste, zonnigste en grootste wijnregio met een koel klimaat in Australië. Dat klimaat komt met flinke uitdagingen, het oogstjaar 2017 vormde voor Cumulus Wines geen uitzondering. Het seizoen kwam laat op gang en werd gekenmerkt door flinke plens regen en een fiks koudefront. En laat dat nou exact het weer zijn dat met gejuich wordt ontvangen door oenoloog Debbie Lauritz. “Want juist dit past bij onze druiven. De druiven hebben zo meer tijd om te rijpen. Hierdoor behouden ze hun natuurlijke zuurtegraad en het bevordert de levendige fruitaroma’s. Dat zien we dan ook terug in onze Cool Climate-wijnen van oogstjaar 2017.”