Deze mooie rode wijn komt uit het prachtige gebied Chianti in Toscane, Italië. De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese.

Dit blauwe druiven ras is één van de belangrijkste van Italië. De Sangiovese komt van origine uit Toscane, waarcshijnlijk afkomstig van de wilde “vitis silvestris”. Het is ook één van de oudste druiven rassen van Italië. De naam Sangiovese komt van het latijnse “Sanguis Jovis” , dat betekent “bloed van Jupiter”. De druif heeft een zeer dunne schil en groeit langzaam, daardoor komt de Sangiovese pas laat tot volle rijping. Meestal worden de druiven half September tot eind Oktober geoogst, de druif is gevoelig voor regen tijdens het oogsten. Sangiovese heeft het liefst een warm klimaat met een goed gedraineerde bodem. Buiten Italië vind je druif terug in onder andere Argentinië, Chili en Australië.

Het gebied waar Chianti wijnen worden gemaakt strekt zich uit van Pisa tot Arezzo. Chianti heeft een ondergrond die rijk is aan mineralen en kalk. De bodem is van zand en klei, in combinatie met leisteen. Toscane is van Emilia – Romagna gescheiden door het gebergte de Apennijnen. Het gebied ligt open voor westenwinden van over de Tyrrheense Zee. Het gebied kent een Middenlands Zeeklimaat, warme en hete zomers, zachte en natte winters.

De Vallaresso Chianti is een mooie wijn die maar liefst 24 maanden rijping, waarvan 18 maanden op hout, heeft gehad.

De kleur van de wijn is donkerrood met een paarse gloed. Je ruikt duidelijk vanille en rood fruit. In de smaak proef je het rode fruit terug. Ook ruik je tonen van specerijen en iets chocolade. Het is een heerlijke wijn met zachte tannines, de afdronk heeft een hele lichte kruidige toon. Een gerecht wat er heerlijk bij zou passen is een ossobuco, ook een volle romige risotto met paddenstoelen past prima bij de wijn.

Vallaresso Chianti DOCG Riserva

Druif: Sangiovese
Alc: 13%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: Vallaresso
Wijnstreek: Chianti, Toscane
Land: Italie
Jaar: 2010