Salvatore Barolo warm robijnrood met diepe kern. Gelaagd bouquet van rood en zwart fruit, ceder en de belofte van truffel. Krachtig en al vrij toegankelijk van smaak vol zoete zwarte bessen, rode kersen, Italiaanse specerijen, melkchocolade en vanille met een lange, kruidige afdronk.

Bekroonde, al toegankelijke Barolo uit rijk jaar. 100% Nebbiolo. Volledig met de hand geoogst.

14% alc. 42 maanden gerijpt, waarvan 18 maanden op eiken vaten. Lekker bij de stoofschotel Brasato al Barolo, lamsschouder en gerijpte Parmezaan.

Salvatore Barolo

Barolo is de trots van wijnland Italië en geniet van wereldwijde faam. Barolo, altijd gemaakt van 100% Nebbiolo, wordt zelfs de 'wijn der koningen' of de 'koning der wijnen' genoemd.

Die eervolle bijnaam heeft Barolo niet voor niets gekregen: vanaf de 18e eeuw waren het de Piemontese vorsten die trouwe afnemers werden van deze rode wijn. Toch is er sindsdien veel qua stijl veranderd en zijn wijnmakers meer het voorbeeld van de Bordeaux wijn gaan volgen.

Barolo

Maar tot enkele decennia geleden hadden de wijnmakers niet kunnen dromen van deze status. Er was destijds weinig belangstelling voor de Nebbiolo druif waarmee krachtige bewaarwijnen gemaakt worden: eerder voor Barbera en Dolcetto waar men Italiaanse rode wijn van kon maken om direct van te genieten.

De Nebbiolo druif is honkvast: enkel in Piemonte komt de druif optimaal tot uiting. Barolo mag alleen worden gemaakt binnen 11 vastgestelde gemeenten. Het klimaat is hier mild continentaal en dat pakt gunstig uit voor de juiste balans tussen het aantal zonuren, de regenval en de temperatuur.

Tel daarbij de glooiende hellingen van Piemonte op en je hebt de juiste basis om wijn van wereldniveau te maken. Vervolgens rijpt de wijn volgens de regels van de DOCG classificatie nog minimaal 38 maanden, waarvan minimaal 18 op eiken vaten.