Conde Galiana Gran Reserva DO Catalunya Spanje, diep, warm granaatrood van kleur. Zeer aantrekkelijk breed uitwaaierend bouquet van rode bosvruchten, tabak, vanille, ceder en toffee. Mondvullend rond en romig van smaak met een boterzachte textuur, waarin fruit, eiken, specerijen en donkere chocola fraai zijn versmolten. Edel genuanceerd en lang met vanille, tabak en krentjes. 50% Cabernet Sauvignon, 30% Tempranillo en 20% Garnacha. 36 maanden gerijpt op Amerikaanse eiken vaten.

Deze 9 jaar oude Gran Reserva werd met goud bekroond op de International Wine Award Mundus Vini. En is de opvolger van de met veel succes geïmporteerde 2006 Gran Reserva van deze bodega. In dezelfde volromig zachte stijl, maar dan nog nét een slag krachtiger. Deze Gran Reserva is in de stijl van een grote Rioja met absurd goede kwaliteit/prijsverhouding. De druiven voor deze wijn werden met de hand geplukt van hoog boven de Ebro rivier gelegen ‘bushvines’ ten zuiden van Priorat op 350 tot 500 meter hoogte.

Josep Gurrera Descarrega heeft na ruim twee decennia van wijn maken flink wat ervaring onder zijn riem en kent de streek als geen ander. Hij combineerde oude wijnstokken van Cabernet-Sauvignon, Garnacha, Tempranillo en Cabernet Franc. De druiven van 60 jaar oude wijnstokken worden zo laat mogelijk geoogst in de droge Tarragona streek voor maximale extractie uit het terrior. Na meer dan twee jaar in Amerikaanse eiken vaten is er een prachtige rijke en zachte complexiteit ontstaan in de wijn.

De wijn is vernoemd naar een familie die dateert uit de Tempeliers tijd en is afkomstig uit het kleine middeleeuwse stadje Horta de Sant Joan in de zuidelijke hoek van Catalonië. Catalonië ligt aan de uitmonding van de rivier de Ebro en is om meerdere reden een bijzondere Spaanse provincie. Naast het feit dat er op politiek gebied spanningen heersen (de Catalanen zien hun provincie als een natie, niet als onderdeel van Spanje, en zij zouden dus ook het liefst ook onafhankelijk zijn). Op wijngebied is Catalonië bijzonder omdat er één van de meest bekende wijnen van het land gemaakt wordt: Cava. Maar de rode wijnen uit deze streek zijn eveneens uitstekend!

Gran Reserva Spanje

Gran Reserva is een beschermde benaming in Spanje. Een wijn mag alleen deze titel dragen als de wijn minimaal 5 jaar op de bodega heeft liggen rijpen. Dit betekent dat de wijnen pas vanaf het 6de jaar na het oogsten op de markt mogen. Het zijn vrij zeldzame wijnen Bovendien geldt voor rode wijn dat deze minimaal 24 maanden op hout gerijpt moest zijn. De wijnmaker heeft gekozen om de wijn meer dan de vereiste 24 maanden te laten rijpen, zo is een prachtig rijke en zachte wijn ontstaan.

Conde Galiana Gran Reserva DO Catalunya SpanjeDruif: Garnacha, Cabernet Sauvignon, Tempranillo
Alc: 14%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: Conde Galiana
Wijnstreek: Catalunya, Catalonië
Land: Spanje
Jaar: 2007