Antica Viti Amarone della Valpolicella DOCG krachtige en overweldigend mooie Amarone die diep donkerrood in het glas glijdt en daarbij een okerkleurig randje vertoont. Daarmee geeft deze Italiaanse grootheid niet alleen zijn respectabele leeftijd prijs, maar ook zijn bedwelmend mooie aroma’s.

Uit het glas stijgen tal van kenmerkende aroma’s op: van bosbessen tot rozijnen, van amaren kersen tot vijgen en van donkere chocolade tot een hint mokka en houttonen. Al dat moois komt terug in de harmonieuze mond, waar de smaken laagje voor laagje worden uitgepakt. Een krachtige rode wijn, die in zijn tijd op eikenhout prachtige fluweelzachte tannines heeft opgedaan.

Antica Viti Amarone della Valpolicella DOCG

De wijn wordt gemaakt van druiven die zijn ingedroogd, waardoor ze tot vijftig procent van hun vocht verliezen en geconcentreerde en zoete aroma’s krijgen. In Recioto is dat zoete karakter volop aanwezig, omdat de wijn niet volledig vergist.

Een nieuwsgierige wijnboer wilde weten wat er gebeurt als de gedroogde druiven het vergistingsproces helemaal doorlopen. Het resultaat is de adembenemend lekkere Amarone. Een zwoele rode wijn met, waarin het zoetje uit Recioto is omgetoverd in de bedwelmende aroma’s van geconcentreerd rood fruit, zoete specerijen en hout- en cacaotonen. Krachtig en tegelijkertijd fluweelzacht. Zoals deze Antica Viti Amarone della Valpolicella. 

Amarone

De Valpantena-vallei in het hart van Veneto is een van de oudste en belangrijkste wijngebieden van Italië. Sinds 1958 is hier het wijnhuis Cantina Valpantena gevestigd waar de focus ligt op kwaliteit en toewijding. Het wijnhuis beschikt over 600 hectare wijngaarden, verspreid over de belangrijkste herkomstgebieden van Verona: Bardolino, Soave en Valpolicella, waarbij de wijnen uit dat laatste gebied gelden als de specialiteit van Cantina Valpantena.

Het wijnhuis sleepte dan ook al vele nationale en internationale prijzen in de wacht met hun paradepaard: Amarone della Valpolicella. Voor deze Antica Viti hebben de wijnmakers gebruik gemaakt van typische Valpolicella-druiven afkomstig van oude wijnstokken.

Van de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella om precies te zijn. Die eerste neemt met z’n heerlijk sappige fruitaroma’s, het typische amandelbittertje, een stevige zuurgraad en milde tannines vrijwel de hele fles in beslag. Daarbij krijgt de Corvina hulp van zijn robuuste broertje Rondinella, die body en kleur toevoegt. De oeroude en verfijnde Corvinone geeft de wijn nog meer karakter. De druif levert bovendien wat extra tannines en kracht en een breed palet aan interessante aroma’s.