Tenuta Santa Maria Amarone della Valpolicella Classico Riserva bedwelmend bouquet van zwoel donker bosfruit en rode kersenlikeur met vanille, ceder, melkchocolade, leer, tabak en specerijen. Weelderig, fluweelzacht, krachtig en complex van smaak, mooi versmolten boordevol zwoele confiture, karamel, melkchocolade, ceder en vanille met een prachtige frisheid en enorme lengte. Een belevenis. Powerhouse Amarone Riserva met enorme complexiteit. 75% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella. 16% alc. Lekker bij eend gekookt in balsamicoazijn, wildgerechten en Ubriaco all’Amarone.

Tenuta Santa Maria Amarone della Valpolicella Classico Riserva

Waar normaal gesproken het terroir een grote invloed heeft op de stijl van de wijn, is het bij de Corvina druif juist de productiemethode. De "Appassimento" methode bij het maken van Amarone della Valpolicella is hiervan een goed voorbeeld. Bij het merendeel van de wereldwijd voortgebrachte wijnen wordt de alcoholische vergisting direct na de pluk opgestart. De geplukte druiven zijn immers kwetsbaar en vroegtijdige oxidatie ligt op de loer. Voor het maken van Amarone della Valpolicella wordt de alcoholische vergisting echter uitgesteld. 

Appassimento

De Corvina, de belangrijkste druif voor het maken van Amarone wijn, wordt gekenmerkt door een dikke schil en is daarmee uitermate geschikt voor toepassing van de "Appassimento" methode. Bij deze methode worden na de oogst, de met de hand geplukte en onbeschadigd gebleven druiventrossen voorzichtig in lage houten kisten of op matten van stro gedrapeerd en maandenlang in een goed geventileerde ruimte geplaatst. In deze periode komt er een natuurlijk proces op gang, waarbij water aan de druiven wordt onttrokken, aanwezige zuren deels worden afgebroken, suikers intact blijven en glycerol, een stofje dat de Italiaanse rode wijn een volle en ronde smaak geeft, wordt aangemaakt.

Amarone wijn

Na circa 100 tot 120 dagen, nadat de druiven 30 tot soms wel 50 procent aan massa hebben ingeleverd, worden de ingedroogde druiven gevinifieerd en ontstaat een krachtige wijn. Met extreem geconcentreerde aroma's en een relatief hoog alcoholpercentage, van soms wel zestien procent. Wijnen met veel smaak en een ongekend bewaarpotentieel.