Setzer 'Ried Kronberg' Grüner Veltliner Reserve uitgesproken groengeel. Knalt energiek het glas uit met nectarine, gele pompelmoes, ziltige mineraliteit en witte peper.

Krachtig en geconcentreerd van smaak met ananas, gele pruim, Golden Delicious appel, peper, een vette textuur en een rokerig, ziltig karakter. Met veel grip op de tong en een uitstekende frisheid die lengte geeft. Indrukwekkend mooie Grüner Veltliner Reserve uit rijk jaar.

100% Grüner Veltliner van 30 jaar oude stokken. 13,5% alc. Lekker bij zeebaars uit de oven, milde gele curry’s, kip en varkensvlees.

Setzer 'Ried Kronberg' Grüner Veltliner Reserve

Keer op keer weet het echtpaar Setzer te verrassen. In 2013 zijn ze zelfs uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar en op onze proeftafel scoren hun Oostenrijkse wijnen steevast hoge punten.

Falstaff, een gerenommeerd Oostenrijks wijnblad, geeft ook de wijnen van Setzer lovende recensies.

Bovendien worden ze sinds jaar en dag geschonken bij De Bokkedoorns, het door de Michelin gids met twee sterren beloonde restaurant in Overveen.

Deze Setzer Grüner Veltliner is afkomstig van één van de twee beste wijngaarden van het domein dat slechts 2,3 hectare beslaat: Ried Kronberg. Hier staan wijnstokken van 30 jaar oud aangeplant en de bodem bestaat uit löss met een hoog gehalte aan kalksteen, waar de witte wijn uit Oostenrijk zijn pure en minerale karakter aan ontleent.

Door z’n enorme rijkdom aan fruit en mineralen en z’n lange rijping op eigen lie is deze Kronberg bovendien een ‘Reserve’, de hoogste kwaliteitsaanduiding van het gebied.

Grüner Veltliner Reserve

Voor wijnen met een minimaal alcoholpercentage van 13% en een langere rijpingsduur hebben de Oostenrijkse wijnwetgevers de aanduiding 'Reserve' geïntroduceerd. Overigens is een hoog alcoholpercentage geen doel op zich, maar zegt het iets over de rijpheid van de gebruikte druiven.

Rijpe druiven bevatten immers niet alleen veel suikers en in potentie veel alcohol, maar ook vele geur aroma's en dit laatste is wat de wijnwetgeving met het instellen van de aanduiding 'Reserve' heeft beoogd.