De Grüner Veltliner is een wit druiven ras, na DNA techniek is gebleken dat deze druif een kruising is van Traminer x St. Georger. De druif is vooral aangeplant in Oostenrijk (maar liefst een derde van het totale wijngaardoppervlak). Ook in Hongarije (bekend als Zöldveltelini), Slowakije, Tsjechië en, tegenwoordig, in Australië, Nieuw-Zeeland en Californië vind je de Grüner Veltliner terug.

Deze witte druif kwam voorheen alleen maar voor in Centraal Europa, dit is te verklaren vanwege het feit dat de dit druiven ras vrij lang rijpt waardoor het afhankelijk is van zachte nazomers. De Grüner Veltliner kan heel goed tegen koude winters, die in Centraal Europa vaak voorkomen. In Oostenrijk groeit dit druiven ras vooral ten noordwesten van Wenen.

Diogenes Grüner Veltliner 2012


De Oostenrijkse wijn die wij proefden is de Diogenes, Grüner Veltliner 2012 uit de streek Niederösterreich, Krems. Dit glas wijn is heerlijk fris, lekker op een zomeravond of in de zon. Bloemige geuren, citrus en een lichte zweem groen. De smaak is erg fris en je proeft groene appels, iets peperig en goede zuren.

Lekker als aperitief en goed te combineren met schaal- en schelpdieren, niet te kruidige oosterse gerechten.