Castillo Santa Paulina Chardonnay een echte allemansvriend. Fonkelt lichtgeel in het glas, van waaruit prachtige tropische aroma’s opstijgen, subtiel gecombineerd met rijke houttonen. Ook in de mond laat het tropische fruit als banaan en ananas van zich horen. Rijk, fris en zonnig gestemd. De lange en intense afdronk is uitnodigend en vraagt om nog een glas.

Castillo Santa Paulina Chardonnay

Met wijn hadden de oorspronkelijke bewoners van Chili niet veel op. Zij genoten liever van een borreltje gemaakt van gegiste granen. Het waren de Spanjaarden die in de zestiende eeuw typisch Spaanse druivensoorten als Muscatel, Torontel en Albilho naar het Zuid-Amerikaanse brachten. In 1851 drongen Franse invloeden door in de Chileense wijnbouw.

Twee decennia later werden de Chileense wijnen geïntroduceerd op de Europese markt, waar ze meteen met grote wijnprijzen aan de haal gingen. Grote wijnhuizen vestigden zich vervolgens in Chili, waar ze nieuwe technieken invoerden en nieuwe druivensoorten aanplantten. Tegenwoordig behoren Carmenère, Cabernet Sauvignon, Merlot en natuurlijk Chardonnay tot de populairste druiven.

Die laatste treffen we aan in de wijngaarden van Castillo Santa Paulina, in de wereldberoemde wijnregio Central Valley. De regio gold ooit als het gebied van de Chileense bulkwijnen. Dat veranderde, toen het gerenommeerde Spaanse wijnhuis Torres zich er in 1979 vestigde. Het perfecte wijnklimaat ontlokte de wijnmaker de uitspraak dat Chili ‘een kas zonder dak’ is.

Dat perfecte klimaat en de positieve invloed van Torres zorgen er anno nu voor dat Central Valley interessante en kwalitatief hoogstaande wijnen voorbrengt, die nog altijd in aanzien stijgen.

Chileense wijn

Een van die interessante en populaire wijnen uit Central Valley is deze Chardonnay van Castillo Santa Paulina. In het midden van het Zuid-Amerikaanse land staan zij aangeplant in het paradijs voor druivenstokken. Er heerst een gematigd mediterraan klimaat met droge, zonnige zomers met koele nachten.

In de leembodems bevindt zich vulkanisch as. Ook regent het in Central Valley net iets meer dan in andere Chileense wijngebieden en mocht de zon te heet zijn, dan zorgt de Maipo-rivier die door het gebied stroomt voor voldoende irrigatie. Niet voor niets is Central Valley de meest actieve wijnstreek van Chili.