Camille Villard Bourgogne AOP Chardonnay, schitterende lichtgele Chardonnay uit het beroemde Côte de Beaune, die in de neus trakteert op de delicate aroma’s van witte bloemen, kamperfoelie, lindebloesem, citrus en gedroogd fruit.

Rijke en volle Bourgogne met in de mond de perfecte balans tussen volle en fruitige weelde en citrus-achtige frisheid. Een evenwichtig feest in het glas. Om zo volop van te genieten of, dankzij een mooie minerale toets, bij vis, wit vlees en kaas.

Camille Villard Bourgogne AOP Chardonnay

De Côte d’Or, het wijnhart van Bourgogne en een van de beste wijngebieden ter wereld, begint ten zuiden van de stad Dijon met het deelgebied Côte de Nuits. Hier vertolkt Pinot Noir een glansrijke hoofdrol. Als we afdalen naar het zuidelijker gelegen Côte de Beaune maakt rood plaats voor wit en is de Chardonnay-druif heer en meester.

Zo ook in de wijngaarden van Camille Villard, waar de 25 tot 45 jaar oude wijnstokken staan aangeplant tegen de zonnige uitlopers van een laag, glooiend gebergte dat, met zijn bodem van kalksteen en klei, een natuurlijke beschutting vormt tegen wind en regen uit het westen. Die klimatologische omstandigheden stellen de wijnmakers in staat om de druiven met oog voor de natuur tot perfecte rijpheid te laten komen.

Met inachtneming voor de tradities in Bourgogne wordt vervolgens een werkelijk schitterende Chardonnay gemaakt, die het bijzondere terroir tot volle uitdrukking brengt. Niet voor niets staat het prestigieuze wijnhuis bekend om zijn geweldige Bourgogne-wijnen. In het rood, gemaakt in het noordelijker gelegen Côte de Nuits, en in het wit, zoals deze Chardonnay uit Côte de Beaune.

Historische wijnen

Dat het de Romeinen waren die ook in Bourgogne de eerste wijnstokken hebben aangeplant, zal niemand verbazen. En dat later ook de monniken in Côte de Nuits en Côte de Beaune zorgden voor een verdere opleving van de wijngaarden evenmin.

Minder bekend is dat de oprichting van de kloosters in Cluny en Cîteaux voor een keerpunt in de Bourgondische wijngeschiedenis heeft gezorgd. In die laatstgenoemde abdij, die is gesticht in 1098 en waar nog altijd zo’n 35 monniken wonen, speelde de heilige Bernardus een grote rol.

Niet alleen groeide onder zijn leiding de orde uit tot een belangrijk centrum van het christendom, hij was ook verantwoordelijk voor de verdere aanplant van de wijngaarden en bracht de organisatie in die wijngaarden op orde. Zonder overdrijven kan worden gesteld dat deze kloosterorde aan de basis lag van de wereldfaam die wijnen uit Bourgogne anno nu genieten.

Zo stichtten de monniken uit de Cisterciënzer orde aan het begin van de twaalfde eeuw het beroemde Clos de Vougeot, een ommuurde wijngaard met een château dat zeven eeuwen in bezit was van de monniken.

Die muurtjes, cabottes in het Frans, omlijsten nog altijd de ruim duizend verschillende wijnpercelen – climats – op de hellingen van Côte de Nuits en Côte de Beaune. Die unieke climats, gevormd door een rijke en 2000 jaar oude historie, zijn in 2015 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.