AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Reserve QW Wagram prachtig heldergele wijn met intens goudkleurige reflecties, die de rijke geuren en smaken van deze Grüner Veltliner prijsgeven. In de neus de mooie aroma’s van rijp geel fruit als citroen en abrikoos, met op de achtergrond licht de fijne tonen van kruiden en het kenmerkende pepertje.

In de mond valt de uitstekende balans tussen het frisse zuurtje en de geconcentreerde smaken van rijpe citroen, sinaasappel en een vleugje abrikoos op. Een mooie mineraliteit en lichte toets hout klinken door in het sublieme slotakkoord dat eindeloos lang aanhoudt. De trots van Oostenrijk in een volle en licht exotische stijl.

AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Reserve QW Wagram

Deze prachtige Grüner Veltliner komt uit de kelder van de familie Waldschütz, die al meer dan 150 jaar de toon zet in wijnland Oostenrijk. Anton en Elfriede namen het familiebezit, dat in 1849 is opgericht in Kamptal, in 1992 over van zijn ouders. Elfriede heeft inmiddels een stapje opzij gedaan en plaatsgemaakt voor zoon Ralph, die het ambacht met de paplepel kreeg ingegoten.

Met oog voor de Oostenrijkse wijntraditie, vermengd met de inzet van moderne technieken, componeren vader en zoon wonderbaarlijk mooie wijnen. Wijnen waarin niet alleen het vakmanschap van de Waldschütz doorklinkt, maar ook het bijzondere terroir waarop de druiven rijpen. Want het familiebezit is de afgelopen anderhalve eeuw gegroeid, waardoor de familie tegenwoordig beschikt over wijngaarden in prestigieuze gebieden als Kamptal en Wagram.

Bodemonderzoek in Wagram, waar de druiven voor deze wijn hebben gerijpt, wijst uit dat de streek ooit de kust van een prehistorische oceaan was. Daar heeft zich een dikke laag löss op gevormd en in die vruchtbare en goed waterdoorlatende grond staan de stokken van Waldschütz. Juist dat geeft de druif én de wijn fijne fruitaroma’s en een prachtige mineralige nuances.

De Grüner Veltliner is de witte parel van Oostenrijk. Logisch dus dat de druif domineert in het land van Schnapps, Strudel en van Mozart, Schubert en Strauss. En net als de wereldberoemde componisten, staat ook de Grüner Veltliner bekend om z’n meesterwerken.

De druif staat garant voor droge, loepzuivere en stuivend frisse wijnen met knapperige en sappige appel en een wit pepertje. De Grüner Veltliner gedijt het best in Niederösterreich en dan met name in de regio's Wachau, Kremstal en Kamptal, waar dit prachtexemplaar is gemaakt. Grüner Veltliner wijnen horen bij de beste witte wijnen ter wereld en staan op internationale wijncompetities naast de grote witte wijnen uit Bourgogne.