Rolling Cool Climate Cabernet Sauvignon Merlot diep donkerrode wijn met een prachtig paars randje dat al wat verklapt over de heerlijke aroma’s. Want in de neus is het een groot feest van over elkaar rollende rijpe pruimen en rode en donkere bessen waar een vleugje eikenhout tussendoor danst.

In de mond speelt een orkest van mond vullend en sappig rijp fruit, subtiele eikenklanken ondersteunen de symfonie van fruit en de harmonieuze tannines. Wat een optreden, vol, fruitig en krachtig. Deze Rolling Cool Climate Cabernet Sauvignon- Merlot is net zo ‘cool’ als-ie klinkt, deze hout gerijpte wijn rockt! En de gouden (China Wine & Spirits Awards en Ain Wine Challenge) en zilveren medailles (Mundus Vini en Monde Selection) rocken mee.

Rolling Cool Climate Cabernet Sauvignon Merlot

Wat hebben de van oorsprong Franse druiven Cabernet Sauvignon en Merlot te zoek in Australië? Is het daar niet veel te warm voor dit duo? Nee, niet als de druiven staan aangeplant op grote hoogte, in dit geval op 600 meter in Central Ranges in New South Wales, waar de zon intens schijnt, terwijl het terroir en het koelere microklimaat ervoor zorgen dat de typische eigenschappen van de van oorsprong Bordeauxdruiven optimaal tot uitdrukking komen.

Zo mogelijk zelfs met nog net iets meer diepgang dan op hun geboortegrond. Dat is waarom deze donkerrode Rolling van Cumulus Wines het predicaat Cool Climate (juist, koel klimaat) mag dragen. En nee, dat is geen modegril. Cool Climate-wijnen winnen wereldwijd aan populariteit en zijn bezig met een niet te stuiten culinaire opmars. Deze wijnen zijn namelijk veelzijdig en bieden een verrassende rijpheid en complexiteit.
Deze waanzinnig fruitige Rolling Cool Climate Cabernet Sauvignon - Merlot met prachtige houttonen is daar hét bewijs van.

De ‘coole’ klasse van Cumulus Wines

Niet veel wijnmakers wagen zich aan druiventeelt in koelere klimaten en al helemaal niet als men om die koelere omgeving te bereiken flink de hoogte in moet. Toch doen enkele rassen, waaronder Cabernet Sauvignon en Merlot, het juist dichtbij de wolken heel goed.

De druiven komen er namelijk langzaam tot optimale rijping en juist dat levert de mooiste aroma’s op. Op voorwaarde uiteraard dat de wijnmaker heel goed weet waar-ie mee bezig is. Want alleen de allerbeste vakmensen kunnen zo een wijn maken met een schitterend en verfijnd karakter, die culinair breed inzetbaar is. En laat het Australische Cumulus Wines nou over die kundige mensen beschikken. Het wijnhuis is gelegen in Orange in de wijnregio New South Wales. Het is de hoogste, zonnigste en grootste wijnregio met een koel klimaat in Australië.

Dat klimaat komt met flinke uitdagingen, het oogstjaar 2015 vormde voor Cumulus Wines geen uitzondering. De zomer zette vroeg in en was behoorlijk droog en goed koel. De zomer werd echter afgesloten met perfect getimede regenbuien in december en januari (in Australië zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die bij ons) en dat leverde volgens oenoloog Debbie Lauritz een van de beste oogsten in jaren op.