Primitivo di Manduria vitaal vet donkerrood/zwart met trage tranen aan het glas. Complex en weelderig rijk van geur met zwoel donker bosfruit (braam, zwarte kers en bosbes), viooltjes, vanille en een vleug karamel. Hoogpolig en rijk geconcentreerd van smaak met ladingen vettig zoet cassisfruit, donkere kersen, toast, ceder en vanille. Met een stevige structuur, weelderige body en een prima frisheid. Krachtige ‘Grand Cru’ Primitivo. 100% Primitivo. 14% alc. 6 maanden gerijpt op Amerikaanse eiken vaten.

Primitivo di Manduria

De Primitivo di Manduria is een rode wijn uit de Zuid-Italiaanse regio Puglia. De druif is verbouwd in Manduria, deze wijnregio in de hiel van Italië heeft een eigen D.O.C. status. De regio staat bekend om de het zonnige, droge klimaat en vruchtbare bodem. De zuidelijke zeebries (scirocco) zorgt voor grote temperatuur verschillen tussen dacht en nacht. Al deze omstandigheden hebben een uiterst positieve invloed op de kwaliteit van de druiven. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht maakt dat de Primitivo-druiven hier aan de stok iets indrogen, waardoor ze meer geconcentreerd van smaak worden.

Het rendement in de D.O.C. Manduria ligt wettelijk 30 tot 50% lager dan elders in Puglia. De Primitivo-wijnen van Manduria zijn dus tot wel twee keer zo geconcentreerd, waar ze hun bijnaam ‘Grand Cru’ van het Zuiden aan te danken hebben. Naast druiven worden er in Puglia ook veel granen, vijgen en olijven verbouwd.

Primitivo

De blauwe druif Primitivo staat ook wel bekend als de Amerikaanse Zinfandel en Tribidrag in Kroatië. In Italië is de Primitivo wat lichter van stijl: de smaak is fijn en zacht, ronde tannines, gecombineerd met een lichte kruidigheid, maar wel zeer fruitrijk met impressies van bramen, aardbeien en jamachtig fruit. Dankzij de tannines zijn het wijnen die lang bewaard kunnen worden. Heerlijk in combinatie met harde kazen, pasta's, gegrild rood vlees, wildgerechten of bij de barbecue.