Château Vieux Lavergne Saint-Émilion AOC Grand Cru helder granaat rode wijn, die de neus verwent met een schitterend en subtiel bouquet van onder meer framboos, braam en een aangename vleug ceder. Ook in de mond spreekt het sappige Merlot-fruit zich uit en voegen Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon een brede waaier aan fruitsmaken en wat stevigheid toe. Dat, in combinatie met twaalf maanden rijping op eiken, geeft deze sublieme Saint-Émilion zijn waanzinnig volle en ronde mondgevoel.

De afdronk is zoals u mag verwachten van een topper uit Bordeaux: fruitig en oneindig. Op z’n best bij 14 tot 16 graden. Even beluchten maakt deze Saint-Émilion nóg smaakvoller.

Château Vieux Lavergne Saint-Émilion AOC Grand Cru

Geestelijk vader van deze sublieme Saint-Émilion is Antoine Mabileau. Zijn vader Laurent nam in 1985 het wijndomein Breton, dat generaties lang de meest fantastische Sauvignon Blancs maakte, in het hart van de Loirevallei over. Laurent bracht die kwaliteit naar een nog hoger niveau door in 1996 innovatieve installaties te introduceren in de wijnmakerij, zonder daarbij in te boeten aan de traditionele en authentieke eigenschappen van de wijn. In 2012 trad zoon Antoine toe tot het familiebedrijf.

Met zijn passie voor wijn richtte hij zijn blik over de grenzen van de Loirevallei en liet zijn oog vallen op Bordeaux, waar hij Château Vieux Lavergne overnam. De wijngaard, negen hectare met een ondergrond van zand en grind, wordt op ecologische wijze onderhouden, met hart en respect voor de natuur. Deze manier van wijnbouw, waarbij vader en zoon elkaar op weergaloze wijze aanvullen, resulteert in wijnen van een ongekende rijkdom.

Het is dan ook niet voor niets dat deze Château Vieux Lavergne Saint-Émilion AOC Grand Cru van oogstjaar 2014 in zijn eentje drie medailles heeft toegevoegd aan de prijzenkast van de familie Mabileau: goud tijdens Concours International de Lyon en twee keer zilver opgehaald tijdens Concours Général Agricole in Parijjs en bij het in 2016 gehouden wijnconcours Vignerons Indépendants.

Grootheid uit Saint-Émilion

Saint-Émilion is zonder twijfel een van de meest gerenommeerde wijnstreken ter wereld. In alle wijngaarden is Merlot de belangrijkste bewoner. De druif wordt in Saint-Émilion gemengd met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een goede Saint-Émilion, zoals deze kanjer van Château Vieux Lavergne, kan lang worden bewaard.

Over het algemeen geldt dat de houdbaarheid van een wijn afhangt van verschillende factoren zoals de druif, de jaargang en de manier waarop de wijn is gemaakt. Dat het met deze rode klassewijn wel snor zit, blijkt wel uit het feit dat op deze Château Vieux Lavergne Saint-Émilion AOC de term Grand Cru van toepassing is. Letterlijk vertaald betekent dat ‘grote oogst’, waarbij groot niet staat voor de omvang van de oogst. Grand slaat op de kwaliteit van de wijn, want ook dié is groots.