Château La Mission-Haut Brion Pessac-Leognan Grand Cru Classé de Graves diep donker purperrood/zwart met ondoorzichtige kern. Gedistingeerd en al mooi open van geur met cassis, kirsch, ceder, tabak en truffel. Enorm geconcentreerd en krachtig van smaak met een vette textuur en een uitstekende balans tussen fruit, structuur en fraîcheur.

Met zwarte bessen, cassis, tabak, wierook, viooltjes en truffel. Monumentale La Mission die op dronk begint te komen. Eén van de beste wijnen van de oogst 2006. Slechts 55% van de oogst werd gebruikt voor de Grand Vin. 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon, 14,3% alc.

Château La Mission-Haut Brion Pessac-Leognan Grand Cru Classé de Graves

Huidige marktwaarde in Bordeaux € 472, vastgesteld op 1 januari 2015. De geschiedenis van Château La Mission-Haut-Brion mag dan niet even ver teruggaan als die van Château Haut-Brion, toch is het elk jaar weer een strijd om wie de mooiste wijn uit de Graves maakt.

La Mission

Beide chateaus zijn sinds 1983 in handen van de Amerikaanse Dillon familie. Sinds de overname zijn er grote investeringen gedaan bij La Mission, waaronder de bouw van een nieuwe cuvier in 1987 en recentelijk een geheel nieuwe chai.

De rode Bordeaux wijnen van beide huizen worden door hetzelfde team gemaakt, wat opmerkelijk is gezien het grote stijlverschil. Eén van de redenen hiervoor is dat 29 hectare wijngaarden van La Mission op een plateau liggen, waar de grond meer klei bevat.

Hierdoor is het ook mogelijk geweest om een hogere dichtheid van de stokken aan te planten, namelijk 10.000/ha tegenover 8.000/ha.

Haut-Brion

Uiteindelijk resulteert dit in een wijn waar kracht en concentratie centraal staan, tegenover de op elegantie gebouwde wijnen van Haut-Brion. Hoewel er een relatief groot aandeel Merlot in de blend zit, gemiddeld rond de 55%, staat de wijn toch bekend om zijn stevige tannine structuur en indrukwekkend bewaarpotentieel van 30-40 jaar.

Door een rijping van 18 maanden op hout, waarvan minimaal 80% jaarlijks vernieuwd wordt, heeft de Franse wijn na botteling wel enkele jaren nodig om op dronk te komen.

La Mission staat bekend om haar opmerkelijke consistentie door de jaren heen, zelfs in mindere jaren produceren zij een uitzonderlijke wijn‘