Antica Viti Valpolicella DOC Levendige robijnrode wijn, die op sublieme wijze het Italiaanse la dolce vita – het goede leven – vertolkt. Op de frisse neus daarom de aangename fruitige aroma’s van rode vruchten als kersen, perfect aangevuld met een duidelijke hint elegante pruimen en een vleugje amandelen.

Dat jeugdige karakter komt terug in de mond, waar ze prachtig in evenwicht zijn met de lichte mineraliteit, het vleugje laurier en zachte, elegante tannines. Licht gekoeld, van 13 tot 16 graden, komt deze wijn het best tot zijn recht en trakteert-ie op een heerlijk fruitige afdronk.

Antica Viti Valpolicella DOC

Het Noord-Italiaanse Veneto is een gezegend gebied met het Gardameer, indrukwekkende kustgebieden en natuurlijk het verbluffend mooie Venetië. En dan is Veneto ook nog eens de thuishaven van de overheerlijke wijn Valpolicella. Een Valpolicella met alles erop en eraan zoals deze Antica Viti – wat zoveel betekent als van oude wijnstokken – wordt gemaakt van drie inheemse druivensoorten.

De hoofdrol gaat daarbij naar Corvina, een lekker sappige en druif met mooie fruitaroma’s als kersen, een amandelbittertje, stevige zuurgraad en milde tannines. De Corvina krijgt daarbij steun van zijn broertje Rondinella, het werkpaard van de familie dat men vrijwel alleen aantreft in Veneto. Dat om de eenvoudige reden dat de robuuste druif steevast wordt gebruikt in een blend met Corvina. Rondinella heeft van zichzelf namelijk onvoldoende aroma’s en te weinig elegantie, maar weet als geen ander broer Corvina naar een hoger niveau te tillen door body en kleur toe te voegen.

Dit duo vormt ook de grote Italiaanse wijnen als Ripasso en Amarone en krijgen daarbij ondersteuning van andere inheemse druiven als Molinara. Die druif komt sinds circa 1800 voor in Verona en staat veelal aangeplant naast Corvina en Rondinella. Molinara is namelijk te fragiel om in zijn eentje een fles te vullen, maar is met z’n frisse aroma’s van voornamelijk bosvruchten absoluut van toegevoegde waarde voor een Valpolicella.

Valpolicella

Ten noordoosten van Verona ligt de vallei Valpantena. De vallei in het hart van Veneto is een van de oudste en belangrijkste wijngebieden van Italië. Sinds 1958 is hier het wijnhuis Cantina Valpantena gevestigd waar de focus ligt op kwaliteit en toewijding. Het wijnhuis beschikt over 600 hectare wijngaarden, verspreid over de belangrijkste herkomstgebieden van Verona: Bardolino, Soave en Valpolicella, waarbij de wijnen uit dat laatste gebied gelden als de specialiteit van Cantina Valpantena. Met hun wijnen uit Valpolicella heeft het wijnhuis al vele nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept.