Hollóköi Mihály Tokaji Aszú 5 Puttonyos fonkelhelder ontwikkeld abrikozen oker/oranje van kleur. Liquoreus rijk en intens zoet van geur als een 20 jaar oude Rieussec, 1er Grand Cru, Sauternes. Per druppel geconcentreerde nectar van zoete krentjes, honing en rozijnen in een bedje van zwoelromige molligheid.

En de rijke oxidatieve invloeden van zijn 4 jaar lange rijping in eikenhout. Zeldzaam intens, complex en lang van smaak. Nokvol zoete perzik, abrikozen verlevendigd door de frisse zuren van door pourriture noble ingedroogde druiven. Een majestueus rijke zoet-beleving met eindeloos lange nasmaak. Zeldzaam goed. 100% Furmint. 130,1 gr/l restsuiker, 13% alc. Heerlijk bij rijke patés, rijpe kazen, Oosterse gerechten, patisserie met vers fruit en zoete desserts.

Hollóköi Mihály Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Hongaarse wijn is nog relatief onbekend bij het internationale wijnpubliek. En dat is jammer, want Hongarije heeft zich de afgelopen jaren bewezen als wereldspeler. Dit was eigenlijk al eeuwenlang het geval. Door de komst van het communisme stond kwantiteit echter boven kwaliteit en dat bracht grote schade aan de reputatie van Hongaarse wijn. Na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn in 1989, werd er opnieuw flink geïnvesteerd in de wijnbouw.

Eeuwenoude terroirs werden opnieuw beplant en wijnmakers kwamen in contact met wijnmakers van over de hele wereld met nieuwe inzichten over vinificatietechnieken als resultaat. De authenticiteit is weer helemaal hersteld, want Hongarije onderscheidt zich onder andere met zijn eigen druivenrassen, zoals Furmint, Hárslevelü en Kékfrankos. 

Tokaj wijn

Tokaj is het eerste Europese wijngebied dat geclassficeerd is en liep daarmee zelfs voor op het beroemde Bordeaux gebied. Het gebied telt 5.840 hectare aan wijngaarden en is zelfs door UNESCO bestempeld als cultureel erfgoed. Voor de beste wijngaarden van Tokaj moet je in Mád en Tarcal zijn.

Dankzij de aanwezigheid van vulkanistische bodems en diverse gebergten is het terroir hier uniek en in het bijzonder voor het maken van zoete wijn. Het gebergte zorgt 's nachts voor een hoge luchtvochtigheid en bovendien kent het gebied een lang en warm najaar. Hierdoor kan de schimmel botrytis zich ontwikkelen en wordt edele rotting in gang gezet: een voorwaarde voor het maken van zoete dessertwijn. 

Tokaji Aszú 

Tokaji Aszú is een zoete wijn uit de regio Tokaj en is de meest arbeidsintensieve wijn ter wereld. Want alleen de door ‘Pourriture Noble’ in geschrompelde (mierzoete) druiven worden met de hand, druif per druif geplukt en in mandjes van 20 liter ('puttony') gelegd. Het aantal mandjes geeft de kwaliteit van de Hongaarse wijn aan. 5 puttonyos is de één na hoogste kwaliteit voor Aszú, die minimaal drie jaar moet rijpen.