De wijn uit Tokaj is waarschijnlijk de bekendste wijn van de Hongaarse wijnbouw. De wijn heeft een volstrekt uniek aroma en smaak met een hoog extract, hoge zuren en verschillende gradaties in restzoet.

Omdat de wijn geliefd was bij gekroonde hoofden in heel Europa kreeg hij als bijnaam 'wijn van koningen, koning van de wijnen'.

Volgens de verhalen schonk Keizer Frans Jozef aan Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk ieder jaar op haar verjaardag flessen Tokajj.

Van Catharina de Grote is er het verhaal dat zij haar wijnkelder met Tokaji wijnen liet bewaken door een gewapende gardist. Sommige maken daar zelfs "een complete troep soldaten" van.

Voltaire schreef dat "Tokaji elk vezeltje van zijn hersenen kracht gaf en de diep in zijn ziel sluimerende spirit en vriendelijkheid in een betoverend vuurwerk kon ontsteken".

Helaas na veertig jaar communistisch wanbeleid was er niet veel over van wat ooit de "wijn der koningen" mocht heten. De laatste 20 jaar word er gelukkig weer geïnvesteerd in Hongarije en Tokaj, langzaam aan kunnen we weer spreken over koninklijke top wijnen.