We houden allemaal van wijn, maar begrijpen wij echt wat wijn is Natuurlijk, in zijn puurste vorm, is het druivensap dat is gaan gisten, maar er zijn extra elementen in zelfs de meest eenvoudige wijnen. Met de huidige manieren van wijn maken is wijn zo veel meer dan alleen wat druiven en tijd. Genieten van een fles wijn kan eenvoudig zijn, het begrijpen van wijn (goede wijn, in ieder geval) kan zeer complex zijn.

In de basis bestaat wijn uit water, alcohol, verschillende aroma's, zuren en tannines. In het volgende overzicht kijken we wat het is en waar het vandaan komt.

Druiven
Natuurlijk wijn begint bij de druiven, sommige eindigen zelfs met druiven, omdat de gist die nodig is om de suikers van de druiven om te zetten in alcohol vaak wordt gevonden op de schil van elke druif. Witte druiven maken witte wijnen, witte druiven zijn meestal groen of geel. Vrij weinig druiven hebben eigenlijk rood vruchtvlees, dus de kleur van de druif verwijst naar de kleur van de schil. Je kan witte wijn maken van rode druiven, net als rosé en rode wijn natuurlijk.

Gist
De gist cellen zetten heerlijke zoete druivensap om in wijn. Ze eten suikers en produceren alcohol als een bijproduct. Veel wijngaarden gebruiken graag inheemse gist- die op de schil van de druif zit – elke oogst kan een andere combinatie van gist stammen voortbrengen, die kunnen zorgen voor meer onderscheidende en complexe wijnen. De meeste wijngaarden gebruiken speciaal gekweekte of commerciële gist. Een aantal wijnmakerij en vinden dat specifieke inheemse gist hun wijnstokken een beter dan gemiddeld resultaat oplevert. De meeste wijnhuizen gebruiken commerciële gisten omdat ze efficiënter en toleranter zijn ten opzichte van hoge-alcohol-omgevingen (ook bekend als de achilleshiel van veel inheemse gisten, het kan namelijk leiden tot onvolledige fermentaties.)

lees meer over zuren en tannines