Emmanuel Giboulot, een biologisch-dynamische wijnmaker in Beaune, wordt bedreigd met een €30.000 boete en zes maanden in de gevangenis voor het niet behandelen van zijn wijnstokken tegen de flavesence doree ziekte.

Giboulot wordt vervolgd door de DRAAF - SRAL (een onderdeel van het Ministerie van Landbouw die bevoegdheden heeft tot handhaving) voor het niet volgen van de Côte d' Or brede richtlijn om systematisch wijnstokken te behandelen tegen het blad hoppende insect bekend als scaphoideus titanus.

Het insect wordt verantwoordelijk gehouden voor de besmettelijke ziekte flavesence doree dat wijngaarden in heel Frankrijk heeft beïnvloed, en is sinds 2011 aanwezig in de Bourgogne.

Giboulot werd gesommeerd om te verschijnen voor de Dijon Tribunaal op 10 november, voor ' gebrek aan een behandeling met insecticiden op zijn wijngaard tussen 05 en 10 juli 2013, en voor onbepaalde tijd, voor het niet opzetten van een systeem om de flavesence doree wijnstok ziekte te voorkomen '. In de rechtbank documenten wordt verwezen naar artikel 251-20 van de Code rural .

Giboulot was verhinderd, en is in afwachting van een nieuwe datum.

'Mijn vader begon met het omzetten tot biologische landbouw in 1970, en we zijn nu volledig biologische en biodynamische, ik wil niet tientallen jaren van werk ongedaan maken door het toepassen van een behandeling waarbij de effecten op de gezondheid van de wijnstokken, en het publiek, vooralsnog niet zijn bewezen.' aldus Giboulot.

Jean-Michel Aubinal, voorzitter van de regionale wijnbouw, vestigde de aandacht op de urgentie van het flavesence doree probleem. ' De ziekte is nog steeds van invloed Bourgondië. We zijn momenteel bezig om een beeld te krijgen van de exacte gezondheid van de wijnstokken en trekken wijnstokken waar we het nodig vinden.

'In 2012, kwamen we tot 12 hectare in de Mâconnais, wat niet enorm veel is, maar je moet heel reactief te zijn in de strijd tegen deze ziekte, en het niet laten verspreiden'.

'Ik ben niet onverantwoordelijk,' zei Giboulot, 'en ik probeer niet radicaal te zijn. Ik geloof gewoon niet dat systematische behandeling - ook zonder symptomen van de ziekte - de oplossing is. Ik wil mensen opties tonen, en dat we moeten nadenken over onze eigen gezondheid en die van onze klanten.'