Vallée d’Or Sauvignon Blanc Touraine AOP prachtig bleekgele Sauvignon Blanc Touraine trakteert volop op aroma’s van tropisch fruit als mango met op de achtergrond een typisch vleugje buxus. In de mond klinkt fris en sappig tropisch fruit door zoals citrus en opnieuw mango. Expressief en elegant. Droog, verfrissend en soepel. Een topper uit Touraine met een heerlijk minerale afdronk.

Vallée d’Or Sauvignon Blanc Touraine AOP

Sauvignon Blanc is misschien wel de bekendste witte wijn ter wereld. De druif staat garant voor frisse en fruitige wijnen die wereldwijn razend populair zijn. Niet vreemd dus dat de druif overal ter wereld is aangeplant, denk aan Chili en Nieuw-Zeeland, maar de wieg van Sauvignon Blanc staat in Frankrijk.

In de Loirevallei om precies te zijn, daar waar beroemde wijnen als Sancerre en Pouilly-Fumé worden gemaakt. De Loirevallei is, met ongeveer 55.000 hectare wijngaarden die zich uitstrekken langs de rivier Loire, een van de belangrijkste wijnstreken van Frankrijk. Wijnen uit de Val de Loire zijn zeer divers, dankzij de variatie in bodem en de verschillende microklimaten langs de rivier.

Zo wordt het gebied rond Nantes, aan het westelijke deel van de Loire, beïnvloed door de Golf van Biskaje. Meer stroomopwaarts, hoe meer effect het landklimaat krijgt in achtereenvolgens de wijnstreken Anjou, Saumur, Touraine en Centre-Loire.

En zoals het klimaat wijzigt langs de Loire, zo verandert ook de bodem waarin de druivenranken staan geworteld: van kalkgrond tot lavagesteente, met afhankelijk van wat de rivier aan organisch materiaal afzet aangevuld met grind, klei en zand.

Dat verklaart waarom er een grote variatie aan wijnen uit de Loirevallei komen, waaronder deze Touraine. Het gebied in het hart van de gouden vallei, de Vallée d’Or, brengt herkenbare frisse en fruitige wijnen voort, kenmerkend voor de Loire.

Stuivende Sauvignon Blanc

Alle kwaliteiten van zijn collega’s ten spijt, als er één druif is die in de Loirevallei met de eer gaat strijken, dan is dat wel de Sauvignon Blanc. Die naam is afgeleid van sauvage, wat zo veel betekent als wild.

De druivenstok kent namelijk een ongetemde groei en als de ranken niet in toom worden gehouden, baant de druif zich lustig een eigen weg door de wijngaard. Als een soort onkruid, maar dan een van het plezierige soort die het vooral goed doet in wat frissere streken zoals de Loire en de zogenaamde Cool Climate streken in warme wijnlanden als Chili en Nieuw-Zeeland.

Toch krijgt de wijn nergens die finesse als langs de Loire en dat ervaart u in deze Vallée d’Or Sauvignon Blanc Touraine. Met heerlijk frisse citrus en rijk tropisch fruit en dat kenmerkende mineraaltje in de afdronk dat zo typerend is voor een witte wijn uit de gouden vallei.