Salvatore Nascetta Langhe intens blinkend lichtgeel met groene glans. Stuivend fris en intrigerend aromatisch van geur met peer, citrus, witte pruim en lentebloesem. Verfrissend en gelaagd van smaak met citrus, anijs, bloesem en een lichte ziltigheid.

Extractrijke, aromatische witte Italiaan met de vette textuur van een witte Bourgogne. Ontleent zijn grip en fruitweelde deels aan 5 maanden rijping sur lie met wekelijkse bâtonnage.

100% Nascetta van een mini wijngaard van slechts 1 hectare. 12,5% alc. Lekker bij pasta vongole, gebakken witvis en inktvis van de grill.

Salvatore Nascetta Langhe

Italië is rijk aan autochtone druivenrassen. Nascetta is er zo één en blijkt één van de zeldzaamste druivenrassen ter wereld te zijn. Vroeger stond hij, net als de Arneis, in de Barolo wijngaarden tussen de Nebbiolo ranken aangeplant.

Deze druif versoepelde de straffe Barolo's. Door zijn extreem lage rendement van slechts één tros per tak is Nascetta erg duur om te verbouwen.

De pure wijn uit Piemonte werd eigenlijk alleen gedronken door de enkele wijnboer die voor zichzelf nog wat stokken had staan en werd langzaam in het vergeten hoekje gedrukt.

Nascetta

Tot voor kort was de druif dan ook bijna uitgestorven. In de jaren '90 begon de druif aan zijn comeback dankzij de inspanningen van het wijnhuis Elvio Cogno en Le Strette.

Nu niet meer om de Barolo sappiger te maken, maar om puur van te genieten. De Italiaanse witte wijnen mogen sinds 2010 dan ook het keurmerk 'Langhe Nascetta DOC' voeren.

De druif is nu mondjesmaat aangeplant in de Langhe streek, waar een handvol wijnboeren hem verbouwt.