Domaine Legros Sancerre Blanc AOP schitterende Sancerre die zich prachtige zilverachtig geel in het glas vleit en de neus verwent met die stuivende en expressieve fruittonen, waaronder witte perzik, waar Sauvignon Blanc zo bekend om staat.

De mooie frisheid wordt ondersteund door bloemige en minerale nuances, opgedaan op de beroemde Kimméridgien-bodem. Ook in de mond wentelt het van fris en exotisch fruit als appel, mango, ananas en witte perzik.

De frisse zuren krijgen begeleiding van een delicate hint venkel en een mooie minerale toets. Luxe, geconcentreerd en prachtig gelaagd. Een hemelse Sancerre in een rijke stijl. Heerlijk.

Domaine Legros Sancerre Blanc AOP

Wijnstokken en Sancerre vormen al eeuwen een bijzonder geslaagde combinatie. Grote namen uit de verre geschiedenis, zoals de befaamde bisschop en historicus Grégorius van Tours en politicus en letterkundige Plinius de Oudere, beschreven de wijngaarden al in hun historische geschriften stammend uit respectievelijk zesde en de vierde eeuw.

Maar het waren de Augustijner monniken en de graven van Sancerre die in de twaalfde eeuw zorgden voor een flinke groei van de wijngaarden in Sancerre. Die wijngaarden waren gevuld met Pinot Noir die zulke voortreffelijke wijnen voorbracht, dat de rode wijnen uit Sancerre hun weg vonden naar het hof en werden gezien als de beste van Frankrijk.

Maar in 1894 sloeg het onheil toe. De druifluis die bijna alle wijngaarden in Europa verwoestte, vond ook z’n weg naar Sancerre waar-ie de Pinot Noir-stokken vernietigde en een einde maakte aan de wijnbouw. Maar de wijnboeren zaten niet bij de pakken neer.

Ze sloegen aan het experimenteren met verschillende druivenrassen en ontdekten zo dat Sauvignon Blanc waanzinnig goed gedijt in de bodem van klei en kalksteen vol fossiele schelpen. Opnieuw wordt lovend geschreven over wijnen uit Sancerre.

Zij het dat die odes nu vooral gaan om de witte Sancerre. Want dat is de wijn die het historische gebied weer helemaal op de wijnkaart heeft gezet. En ook Pinot Noir heeft z’n weg teruggevonden naar de appellatie aan de Loire, met wijnen die elegant en delicaat zijn als vanouds.

Familiedomein Legros

De familie Legros heeft die teloorgang en de wederopbouw van Sancerre meegemaakt. In 1740 werd Domain Legros opgericht, een wijndomein dat nu in handen is van de zesde en zevende generatie: Jean-Louis Legros en zijn zoon Timothy.

Met respect voor traditie, een open houding ten aanzien van innovaties en een flinke dosis kennis en ervaring bewerken zij negen hectare wijngaard in Sancerre.

Op de mooiste en meest steile hellingen van Sury-en-Vaux om precies te zijn. Sauvignon Blanc neemt de meeste ruimte in beslag, zo’n zestig procent. De overige veertig procent is voor Pinot Noir.