Domaine Botti Saint Veran AOP prachtig goudkleurige wijn met groene schakeringen. Een delicaat bouquet van acacia, kamperfoelie, perzik, peer, citrus en een onderscheidende toets mineraliteit verwent de neus. In de mond trakteert deze prachtige Chardonnay op de levendige en fruitige tonen van citrus, peer en acacia.

Een harmonieuze wijn met een romige toets en een spat zuivere afdronk. Geserveerd bij 10 tot 12 graden op z’n lekkerst, als aperitief of als de perfecte begeleider van hors-d'oeuvres, oesters en een geitenkaasje.

Domaine Botti Saint Veran AOP

Wijnen van de Chardonnay druif uit Bourgogne worden geroemd om hun elegantie. De allerduurste Chardonnay wijnen komen dan ook uit het Franse wijngebied. Gelukkig bewijst Domaine Botti dat kwaliteit ook tegen een aantrekkelijke prijs kan worden geleverd. De familie koestert al tachtig jaren de wijnstokken van de Chardonnay druif, aangeplant in de twintig hectare wijngaarden die de familie rijk is.

De stokken staan pal naast die van de wereldberoemde Pouilly-Fuissé in het zuidelijk deel van Mâconnais, de zuidelijkste en grootste regio van Bourgogne. Al sinds de tiende eeuw houden bewoners zich hier bezig met wijnbouw. Niet altijd geheel vrijwillig, de geestelijken van de beroemde abdij van Cluny verplichtten de boeren min of meer tot wijnbouw.

Dat leidde ertoe dat de regio in de negentiende vooral uit wijngaarden bestond, meer dan 50.000 hectare was met druiven aangeplant. De allesvernietigende druivenluis sloeg aan het eind van die eeuw genadeloos toe in het gebied, en maakte met één klap een einde aan de grootschalige wijnproductie. Kwantiteit maakte, gelukkig, plaats voor kwaliteit en gedwongen werken werd ingeruild voor passie en liefde voor het ambacht.

Saint-Véran

Inmiddels staat het gebied weer helemaal op de wijnkaart en wordt de Chardonnay druif uit Mâconnais geroemd om de prachtige droge en fruitige witte wijnen die ze voortbrengt. Binnen het gebied ligt de bijzondere appellatie Saint-Véran, die in 1971 het kwaliteitspredicaat AOC kreeg toegewezen, met als voorwaarde dat wijnboeren in Saint-Véran alleen witte wijnen mogen maken van de Chardonnay druif. En laat dat nou geen probleem zijn.

De druif voelt zich namelijk perfect thuis in het glooiende landschap waar weilanden en wijngaarden elkaar afwisselen. De kleigronden met een kalkrijke onderlaag bieden bovendien de perfecte voedingsbodem. Dat resulteert in de levendige, fruitige en bloemige neus waar de goudkleurige Chardonnay uit Saint-Véran zo bekend om staat. Aroma’s die optimaal vrijkomen als de wijn een kwartiertje voor het schenken wordt ontkurkt.