Château de Santenay Chassagne-Montrachet AOC, deze klassieke Bourgondische wijn fonkelt lichtgoud in het glas en toont in kleur, geur én smaak de klasse van het Franse wijngebied. De krachtige en expressieve neus trakteert op aroma’s van rijpe peer, witte perzik, witte bloemen en citrus.

Geuren die delicaat worden ondersteund door toast, een vleugje hazelnoot en boterige toets. In de mond wordt het zo mogelijk nog beter. Hier wordt fris en tropisch fruit op sublieme wijze aangevuld met de klassieke tonen van honing, peer en romige eikentonen. Vol, romig en evenwicht. Zoals u van een klassieke witte Bourgogne mag verwachten.

Château de Santenay Chassagne-Montrachet AOC

Wijnmaker en oenoloog Gérard Fagnoni heeft zichzelf echt overtroffen met deze sublieme witte wijn. Want met verwoestende hagelbuien in juni en regen en kou in augustus was 2014 geen eenvoudig wijnjaar in Bourgogne. Gelukkig maakte september veel goed.

De druiven baadden in de zon en Fagnoni toverde wat dreigde uit te lopen in een ramp om in een sublieme wijn van traditionele en hoogstaande kwaliteit. Een witte wijn met de elegantie en klasse waar Bourgogne zo bekend om staat.

Wijnmaker Fagnoni, al drie decennia verbonden aan het gerenommeerde Château de Santenay, weet namelijk als geen ander de typische kenmerken van de druif en het terroir te weerspiegelen in zijn wijnen. En met een Chardonnay uit Côte d’Or, het kloppend wijnhart van Bourgogne, weet u dat het met deze Château de Santenay Chassagne-Montrachet AOC wel snor zit!

Eeuwenoud wijngoed

Château de Santenay is een van de grootste wijndomeinen in Bourgogne. Het kasteel werd gebouwd in de negende eeuw en is ook wel bekend onder de naam van een zijn eigenaren: Philippe le Hardi (Filips de Stoute, 1342-1404), de eerste hertog van Bourgondië.

Het was Le Hardi die in 1395 de blauwe druif Gamay verbood – de druif zou wijnen leveren die gevaarlijk zijn voor de gezondheid – en voor rode wijn alleen Pinot Noir toeliet op de legendarische hellingen in Bourgogne. In het wit werd Chardonnay zo ongeveer heiligverklaard, waarmee de hoge standaard voor wijnen in dit gebied werd gezet.

Château de Santenay bezit negentig hectare wijnstokken verdeeld over de Côte d'Or en Côte Chalonnaise. In die eerstgenoemde regio ligt Chassagne-Montrachet, waar de mooiste witte wijnen worden gemaakt van Chardonnay-druiven die staan aangeplant in een bodem van kalksteen, klei en kiezel.

In 2000 voerde Château de Santenay een duurzame werkwijze door in de wijngaarden. Dat leverde in 2004 het Terra Vitis-certificaat op, uitsluitend bestemd voor wijnhuizen die op duurzame wijze kwaliteitswijnen maken, met respect voor mens, natuur en milieu.

Die werkwijze leverde het wijnhuis in 2015 als een van de eerste wijndomeinen bovendien het milieucertificaat High Environmental Value van het Franse ministerie van Landbouw op.