Antica Viti Pinot Grigio Delle Venezie DOC heldergele Pinot Grigio met een mooie groene zweem en een bijzonder aromatisch bouquet van gele appel, sinaasappel en citrus, omlijst door de prachtige en delicate tonen van honing en witte bloesem.

Die pracht komt in de mond goed terug, waarbij appel en sinaasappel worden aangevuld met een fris vleugje limoen en grapefruit en een delicate kruidigheid zoals we die kennen én waarderen van een Pinot Grigio uit de heuvels van Verona.

Al dat heerlijks wordt in deze Antica Viti bovendien aangevuld met een tongstrelende romigheid.

Antica Viti Pinot Grigio Delle Venezie DOC

Laten we er geen doekjes om winden: de Italiaanse Pinot Grigio heeft de populaire Franse Pinot Gris al lang en breed ingehaald. Met veruit aan kop de bijzonder smaakvolle exemplaren uit het koelere noordoosten van Italië. Juist, die uit Delle Venezie.

Laat de Grote Bosatlas maar in de kast staan, appellatie treft u daar niet aan. Het is de benaming voor de nieuwe DOC, volledig gewijd aan Pinot Grigio, die de historische regio Tre Venesie (Drie Veneziës) beslaat. Ooit bestond dit deel van Italië uit Venezia Euganea, Venezia Tridentina en Venezia Giulia, tegenwoordig gaat het hier om de drie moderne regio’s Veneto, Trentino-Alto Adige en Friuli-Venezia-Giulia. Samen de Tre Venesie, de historische afbakening van Delle Venezie DOC.

Die DOC-classificatie kreeg de appellatie in 2017 nadat onder aanleiding van veelal jonge wijnmakers een ware revolutie in dit deel van Italië is ingezet. Innovatie en techniek zijn daarbij de strijdleuzen, met meer aandacht voor het beheer van de wijngaarden en ecologische duurzaamheid.

Dat alles met niet alleen die felbegeerde DOC-aanduiding als resultaat, maar vooral ook onweerstaanbaar mooie wijnen met een kwaliteit om over naar huis te schrijven. Deze fonkelende Antica Vita Pinot Grigio is daar het uitmuntende schoolvoorbeeld van.

Pinot Grigio, kameleon onder de druiven

Waarschijnlijk weet u al dat de Pinot Grigio en de Pinot Gris dezelfde druif zijn. En dan is de druif ook nog eens familie van de Pinot Noir en Pinot Blanc. Een gezellige en smaakvolle familie, waarbij de twee witte varianten vooral bekend staan om hun tonen van verse limoen, citroen, peer, nectarine, appel en bloesem.

In de betere wijnbouwgebieden, zoals op de kalkrijke bodem van Delle Venezie, zijn bovendien honingachtige tonen en een elegante mineraliteit waarneembaar. Door de druiven relatief vroeg te oogsten, behouden ze hun verse zuurgraad en pit.

Die levendigheid blijft bovendien prachtig overeind door de wijn te fermenteren in roestvrijstalen tanks. Zou de wijn rijpen in eikenhouten vaten, dan zou deze zoete vanilletonen opdoen die niet passen bij het strakke en verfijnde karakter van de wijn.

Toch is de droge en mineralige stijl, waarin deze Antica Viti is gemaakt, het meest bekend uit het noordelijke deel van Italië, Oostenrijk en tegenwoordig ook Roemenië, Slovenië en Hongarije.

De meer fruitige Pinot Grigios komen, naast het eveneens Italiaanse Friuli-Venezia-Giulia, Sicilië, Abruzzo en Toscane, vooral uit landen in de Nieuwe Wereld. Voor een fruitige en zoete Pinot Grigio, of beter: Pinot Gris, verwijzen we u naar de Franse Elzas.