Sangrato Serra dei Turchi DOCG Barolo Piëmonte Italië, warm vitaal roodbruin. Expressief en open van geur met zoetkruidig eikenhout, zwarte bosvruchten, rozen, karamel en een aardse ondertoon. Zachte, brede stijl met romige kers, cacao, truffel, en gedroogde specerijen. Met een mooie fraîcheur en balans. Karaktervolle Barolo klasse. De ‘Menzione’ Serra dei Turchi wordt gezien als een 1er Cru van Barolo-deelgebied La Morra.

Een zachte, brede stijl met romige kers, cacao, truffel en gedroogde specerijen, met een mooie fraîcheur en balans. Deze heerlijke Italiaanse rode wijn heeft echte Barolo klasse en smaakt lekker bij geroosterde kalfsfilet met parmaham en risotto met wilde truffel.

Italië produceert een aantal kanjers van wijnen, waarvan die uit Piëmonte wellicht de bekendste zijn. Het dorpje Barolo gaf zijn naam aan een wijn van Nebbiolo druiven die in de 19de eeuw is ontstaan dankrij de bemoeienis van het koninklijk huis van Savoie met de plaatselijke wijngaarden. In diezelfde tijd onstond rondom het doprje Barbaresco een gelijkaardige wijn, maar zonder de koninklijke beschermheren. Het is één de redenen waarom Barolo uiteindelijk werd aangeduid als de wijn van koningen. De andere geschiedenis, samen met het verschil in ligging en regelgeving maken dat Barolo en Barbaresco toch totaal andere wijnen zijn, ondanks de talloze overeenkomsten.

De wijngaarden van Barolo liggen op de heuvels langs de rivier Tanaro en zijn twee zijrivieren ten zuidwesten van de stad Alba. Naast de wijngaarden die in het dorp Barolo liggen, mogen de wijngaarden van tien andere omliggende dorpjes de DOCG Barolo gebruiken. Echter, ook de ene Barolo is de andere niet. Terroir is hier een zeer bepalende factor. Ligging van de helling, bodemsoort en hoogte van de wijngaard zijn medebepalend voor het resultaat in de fles.

Vervolgens is er verschil in management van de wijngaard, behandeling van de druiven, gebruikte vaten, duur van de rijping en de vinificatie, etc.. Maar wat ze wel gemeen hebben is dat geen enkele Barolo op de markt komen voordat hij in totaal drie jaar gerijpt heeft.

In Barolo geeft – net als in de Bourgogne overigens – de naam van de producent gecombineerd met de akker de beste informatie over stijl, smaak en kwaliteit.
 

Sangrato Serra dei Turchi DOCG Barolo Piëmonte Italië

 


Druif: Nebbiolo
Alc: 14,5%
Type: Rode wijn
Wijnhuis: Barolo
Wijnstreek: Piëmonte
Land: Italië
Jaar: 2012