Med & Oc Cabernet-Merlot IGP Pays d’Oc Frankrijk, intens paars/rood met ondoorzichtige kern. Topkleur. Nu al verleidelijk van geur met rijpe cassis, diep kersenfruit en luxe nuances als ceder, cacao en rokerige vanille van het eiken. Indrukwekkend rijk van smaak met dik cassisfruit, fraîcheur, rokerig eiken en een vette, romige textuur die doet denken aan het droomjaar 1982. Complexe klasse Cabernet met Grand Cru allure. Grote belofte. 80% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot. 13% alc.

Grand Cru Médoc

Voor het maken van een mooie Cabernet gedomineerde wijn naar het model van de grote Médocs, werd gezocht naar een ‘terroir’ dat lijkt op dat van de Médoc: een wijngaard met een koele ligging en een bodem vol stenen, kalk en zanderige klei. Ideaal voor Cabernet om lang op te kunnen rijpen met behoud van fraîcheur.

Dat terroir iets ten westen van Limoux, in de Vallée de Cougaing, vernoemd naar het riviertje de Cougaing. De Merlot druiven komen van wijngaarden op 150 meter hoogte met een iets warmer ‘terroir méditerranéen’ klimaat. Door de invloed van de mediterrane hitte worden de druiven hier iets eerder rijp dan gemiddeld, wat in een warm jaar als 2015 voor de vroeg rijpende Merlot gunstig is.

De Cabernet komt van een terroir met veel klei en kalk op zo’n 300 meter hoogte. Het klimaat wordt hier beïnvloed door de westelijke wind vanuit de koele Atlantische kust, waardoor de druiven twee weken later rijp zijn, wat weer ideaal is voor de laat rijpende Cabernet. Dit koele terroir staat in Limoux bekend als ‘terroir océanique’. De wijn ontleent zijn naam dus aan beide terroirs, ‘méditerranée & océanique’. De Cabernet en de Merlot werden apart gevinifieerd en na een traditionele lange vergisting op vat gelegd. 

Na de oogst ondergingen de druiven een koude maceratie (inweek periode) om zoveel mogelijk structuur en fruit aan de schillen te onttrekken. Vinificatie vindt plaats bij een relatief lage temperatuur van 25 °C. Dit zorgt voor een lange gistings periode met maximale extractie en die zo gewenste zachte tannines. De vaten zijn van Frans eikenhout en komen uit de Cognac streek en uit Bourgogne. Alle vaten zijn ‘medium getoast’. Na 12 maanden rijping werden beide druiven in het voorjaar van 2017 geassembleerd tot het uiteindelijke ‘Grand Cru Médoc’ model.