Domaine Machard de Gramont 'En La Piere Noblot' Nuits Saint-Georges warm granaatrood. Grootse bedwelmend mooie neus van aardse truffel-terroir met mals sappig kersenfruit. Gevolgd door mineralen, sous-bois en mokka. Perfect in balans met de complexe rijkdom aan fruit, ceder en specerijen. Alle proevers waren danig onder de indruk van het brede smaakpalet van de wijn. Waanzinnig mooie Nr.1 Nuits voor een nog betaalbare prijs. 100% Pinot Noir. 13% alc. Lekker bij lièvre à la royale (haas), geroosterde kalkoen. 

Domaine Machard de Gramont 'En La Piere Noblot' Nuits Saint-Georges

In het relatief koele Côte-d'Or heeft Pinot Noir haar thuis gevonden. De druif brengt fantastische wijnen voort, mits de kwetsbare druif zorgvuldig wordt verbouwd. De druif is niet alleen vroeg rijp, maar de knoppen lopen ook vroeg in het seizoen uit. Pinot Noir is daarmee erg gevoelig voor schade door vorst in het voorjaar. Daarnaast heeft Pinot Noir een dunne schil en zijn de trossen erg compact. Dit maakt de blauwe druif vatbaar voor aantasting door een schimmel, die 'grijze rotting' veroorzaakt. 

Gelukkig weten de wijnboeren in Bourgogne wel raad met deze druif. Zo wordt onder andere oogstreductie toegepast om rode wijnen van hoge kwaliteit voort te brengen. Merlot en Cabernet Sauvignon leveren bij een rendement van 60 hectoliter per hectare goede wijnen op, terwijl voor kwalitatief hoogwaarde Pinot Noir het rendement niet hoger dan 45 hectoliter per hectare mag liggen. Dit verklaart meteen waarom koopwaardige Pinot Noir per definitie duurder is dan wijnen van Merlot en Cabernet Sauvignon.