Casa Bardonecca Collezione di Famiglia Edizione Limitata Puglia IGT Rosso diep robijnrode wijn uit zonnig Puglia, waar de druiven Negroamaro en Primitivo zich van hun beste kant laten zien. Rijp, zwoel en onstuimig fruitig.

Deze Casa Bardonecca verwent de neus royaal met de geuren van sappige donkere kersen, bosbessen en aardbei, schitterend aangevuld met tonen van vanille en tabak. Vol en warm van smaak met tongstrelend zwoel rood en donker fruit, sappig en rijp.

Het Franse eiken, waarin dit Italiaanse duo elkaar ontmoette, zingt een deuntje mee waardoor u wordt getrakteerd op vanille en een vleugje kokos.

Casa Bardonecca Collezione di Famiglia Edizione Limitata Puglia IGT Rosso

In het hart van Puglia ligt de beroemdste en meest fascinerende vallei van de Zuid-Italiaanse regio: Valle d’Itria. Het gebied dankt zijn bekendheid aan de duizenden trulli, de pittoreske witte huisjes met een kegelvormig dak waarvan de oudste zo’n driehonderd jaar geleden zijn gebouwd.

En de veelzijdige Itria-vallei biedt meer. Heel veel meer. Want de vallei is ook het wijnwalhalla van Puglia, met z’n glooiende heuvels die worden afgewisseld door uitgestrekte vlaktes en de immer brandende zon.

De Italiaanse druiven Primitivo en Negroamaro voelen zich de koning te rijk op de kalk- en kleihoudende bodem in de vallei. Het duo mocht voor deze Casa Bardonecca extra lang rijpen, waardoor de druiven meer suikers en aroma’s opbouwen.

Aan het absolute eind van de oogsttijd worden ze met de hand geplukt, waarna het sap vier maanden wordt toevertrouwd aan eiken. Dat geeft nog meer rijkdom aan de toch al zwoele fruittonen van het druivenduo, dat ook even het stoere randje laat zien. Heerlijk om zo van te genieten, hemels bij antipasti en vlees van de grill.

Italiaans duo Negroamaro en Primitivo

Negroamaro, de dominante druif in deze volfruitige Italiaan, is de meest aangeplante druif in Salento in de Zuid-Italiaanse wijnstreek Puglia. Vrij vertaald betekent Negroamaro zo veel als ‘zwarte bittere’.

Volgens de wijnboeken geeft deze druif dieprode wijnen met flinke bitters en stevige tannines. In handen van goede wijnmakers laat de stoere boerenknaap echter maar wat graag zijn vriendelijke inborst zien.

Nog altijd krachtig en stevig, maar dan met een zwoel en volfruitig mediterraan trekje en een kenmerkend bittertje in de afdronk die de fruitigheid perfect combineert. Primitivo, de druif die in Californië door het leven gaat onder de naam Zinfandel, is een geliefde sparringpartner van de Negroamaro.

Primitivo voegt namelijk zwoel fruit, kracht en een delicaat zoetje toe. De Italiaanse zonaanbidder vertaalt dat in deze Casa Bardonecca Collezione di Famiglia Edizione Limitata Puglia IGT Rosso in de mooie tonen van sappige donkere kersen, zwarte bessen en een aardbeitje.