Casa Bardonecca Collezione di Famiglia Aglianico schitterende robijnrode wijn met paarse nuances die naarmate de wijn meer op leeftijd komt, zullen afnemen.

Deze Aglianico heeft een glorieus verouderingspotentieel en is ook nu, in zijn jonge jaren, al bijzonder elegant met de zwoele en intense aroma’s van gestoofd fruit als pruimen, bramen en donkere kersen. Dat alles prachtig omlijst door tonen van zoethout, zoete kruiden, wat tabak en een vleugje leer.

Ook in de mond gul en sappig donker fruit als braam en zwarte bes, aangevuld met een hint koffie en toast. De nu aanwezige tannines worden fluweliger met de jaren. Deze Barolo van het zuiden is een heerlijk complexe wijn met een mooi bittertje en wat peper in de afdronk.

Casa Bardonecca Collezione di Famiglia Aglianico

Aglianico is de stoere jongen uit het zuiden van Italië. Lang werd gedacht dat de druif van Griekse komaf is. DNA-onderzoek wijst echter uit dat ook deze karakteristieke druif een rasechte Italiaan is, die verwant is aan die andere grootheid uit Italië: Nebbiolo.

Juist, de druif achter de krachtpatser Barolo. Beide druiven vertonen grote overeenkomsten. Ze staan garant voor complexe wijnen met volwassen zuren en stevige tannines – die door goede wijnmakers worden getemd – en tonen van rood fruit en mediterrane kruiden.

Dat is waarom de Aglianico ook wel de Nebbiolo van het zuiden wordt genoemd en wijnen de Barolo’s van het zuiden. De druif staat te boek als een van de mooiste van het land en moet wat roem betreft onder wijnkenners alleen Nebbiolo en Sangiovese voor zich dulden.

Aglianico is heer en meester in de regio’s Campania, waar de druif staat aangeplant op een relatief hoge ligging van 300 tot 500 meter waar een koeler klimaat heerst en in het door kustlijnen ingepakte Basilicate.

Dankzij de koele nachten hier rijpt de druif pas laat en dat levert aangename rijpe aroma’s op met behoud van de mooie frisse zuren dankzij de koude nachtelijke uren. Bovendien staat de druif erom bekend de mineraliteit uit de vulkanische bodem op sublieme wijze op te nemen.

Die voorwaarden, een gematigd zeeklimaat met koele nachten en vulkanische heuvels met vruchtbare en poreuze ondergrond, worden ook geboden in het noorden van Puglia, waar deze heerlijke Casa Bardonecca Collezione di Famiglia is gemaakt.

Temperamentvolle fruitbommen

Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, is een wijngebied om rekening mee te houden. Uit het langgerekte gebied, dat maar liefst vierhonderd kilometer bestrijkt aan de Adriatische kust, komen de laatste jaren prachtige wijnen.

Ooit ging kwaliteit er voor kwantiteit, gelukkig is er steeds meer oog voor de unieke kenmerken en bijzondere kracht van inheemse druiven als Primitivo en Negroamaro en in het noorden van Puglia de druif Aglianico, die hier profiteert van een frisse zeebries, koele nachten en een vulkanische bodem.

Die combinatie zorgt voor de waanzinnig lekkere en fruitbommen met een authentiek mediterraan temperament. Heerlijk in hun jonge jaren of om jaren veilig op te bergen in de kelder.