La Casica del Abuelo Alicante DO (Organic) intens paarsrode wijn waarin de druif Monastrell bijgestaan door Petit Verdot en Syrah voor een mediterraan feest zorgen. Dat begint met de prachtig rijpe geuren van donker fruit, die doen denken aan jam volgens oma’s recept.

Denk aan rijpe pruimen en sappige bramen afgetopt met wat rozemarijn en tijm. In de mond wordt het zo mogelijk nog fraaier. Daar zorgt donker fruit als braam, bessen, kersen en pruimen samen met wat krenten voor een hartelijke ontvangst.

Fris, bijzonder fruitig en zwoel, perfect in balans met de tonen van pure chocolade en kersenlikeur die zich vervolgens aandienen. Mooi in balans en zijdezacht.

La Casica del Abuelo Alicante DO (Organic)

Alicante is het meest zuidelijke afgebakende DO-gebied in de provincie Valencia. Wijn uit dit deel van Spanje verovert in rap tempo de harten van wijnliefhebbers. En dat is begrijpelijk, want op het authentieke platteland, op een half uur van de hectische costa’s, zetten de bodega’s zich steeds meer in om kwaliteitswijnen te maken.

En steeds vaker wordt daarbij gekozen voor biologische wijnbouw. Die keuze hebben ook wijnmakers Andrés Carull en Marta Ribera gemaakt, de eigenaren van familiebedrijf Bodega Vinessens die deze organic wijn La Casica del Abuelo – vrij vertaald: het huis van grootvader – hebben genoemd.

Als eerbetoon aan de familiegeschiedenis en het doel dat de familie al jaren nastreeft: het maken van wijnen die het land weerspiegelen en dat volgens een werkwijze die grenst aan het ambachtelijke.

De wijnmakers van Vinessens stellen dat de beste wijn tot stand komt door zo weinig mogelijk menselijke tussenkomst. “Levendige wijnen van levendige wijnstokken. Enkel gefermenteerd druivensap. Waar niets aan is toegevoegd en niets uit is verwijderd”, aldus de wijnmakers.

Ze stellen daarom alles in het werk om de beste wijnen te creëren, gemaakt volgens de strikte principes van biologische en biodynamische landbouw. Eerlijk én heerlijk genieten van heerlijke mediterrane wijnen, daar gaat het om bij Vinessens.

Hoogwaardig druiventrio

De belangrijkste druif in Alicante is Monastrell en laat die het in het zinderend warme klimaat en op een hoogte tot 400 meter nou perfect doen! De druif rijpt er makkelijk en levert zo hoogwaardige wijnen op vol levendig fruit en een zwoele rijpheid.

Typische aroma’s zijn die van bramen en een flinke hoeveelheid mediterrane kruiden. U proeft het in deze La Casica del Abuelo, met een bijrol voor de Franse druiven Petit Verdot en Syrah.

Die eerste is een laat rijpende en kleine krachtpatser die van oorsprong uit Bordeaux komt. Dat de laat rijpende druif het eigenlijk beter doet in een warmer klimaat, bewijs de krachtpatser in deze rode Spaanse met tonen van rijp zwart fruit, ceder en leer. En Syrah? Die gooit z’n kenmerkende toets tabak en chocolade in de strijd.