In een glas wijn zitten druiven, gist, zuren en tannines. Elk onderdeel voegt zijn eigen specifieke eigenschappen toe aan een glas wijn. (lees meer in Begrijp jij wat wijn is en Wat doen zuren en tannines in wijn) Er zijn echter nog enkele andere toevoegingen aan dat glas wijn, al kan dat verschillen per producent. Hier proberen we verder uit te leggen wat dat zou kunnen zijn.

Additieven
Dit is de waarheid over het moderne wijn maken. Er is een waslijst van toevoegingsmiddelen, een aantal met lange historische wortels, anderen zijn meer recent. Allemaal worden ze gebruikt voor het "verbeteren" van de wijnen. Natuurlijk kun je je afvragen waarom wijnen zo hard verbetering nodig hebben, voor duizenden jaren hebben er mensen goede wijn gemaakt met slechts druiven en een emmer, maar dat is een andere discussie.

Hier volgt een kort overzicht van wat er nog zou kunnen op de loer in uw volgende glas wijn.

  1. Enzymen worden toegevoegd aan gistende wijn om de groei van "slechte" gisten tegen te gaan, om zo bederf te voorkomen. Er zijn ook enzymen die de vorming van sediment in jonge wijn verbeteren, voor een betere filtering wat dus kan leiden tot hogere opbrengsten.

  2. Polysacchariden worden toegevoegd voor het bevorderen van kleur, tannine en complexe aroma's die uit druivenschillen komen.

  3. Arabische gom wordt toegevoegd aan wijn om de aromatische verbindingen in een wijn te vergrendelen, maar het voegt ook een rijkdom aan het gevoel in de mond toe, wat het hoofddoel is.

  4. Zwavel producten worden gebruikt als een anti-oxidatieve conserveermiddel in wijn. Dit zijn producten die een lange geschiedenis hebben bij het maken van wijn en zijn in feite een van de wijn additieven dat we minder zien sinds wijnmakers beter begrijpen wat een voldoende dosis van SO2 is.