De Balaton wijn regio bestaat uit zes wijnstreken: Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonmelléke en Nagy-Somló.

De aroma's, structuur, en de algehele smaak van een wijn zijn in belangrijke mate bepaald door de grond en met name waaruit deze grond is opgebouwd. Elk druiven ras heeft een verschillend niveau van gevoeligheid, maar de druiven die traditioneel in de Balaton regio voorkomen, zoals Szürkebarát, Olaszrizling en Keknyelú, reageren allemaal heel levendig op de invloeden van de streek. In combinatie met een uitstekend microklimaat maakt het een perfecte harmonie tussen de elementen, wat leid tot onderscheidende top kwaliteit wijnen.

Het grootste gedeelte van de regio laat een divers beeld zien, maar de grond aan de zuidelijke wijngaarden heeft vrijwel dezelfde geologische samenstelling, de bodem bestaat hier voornamelijk uit löss. Het noordelijke deel is meer rotsachtig de mineralen in deze heuvels zijn meer divers variërend van kalksteen, rode zandsteen, klei, zand, basalt en löss.

De hellingen van de vulkaan gebieden Badacsony, Szent-György, Csobánc en Somló bestaan voornamelijk uit verweerd basalt en löss. De bovengrond bestaat uit löss en pannonisch zand, des te hoger op de heuvel wordt dit meer vervangen door basalt. De meest gunstig gelegen hellingen aan de zuidelijke kant werden al gebruikt sinds de Romeinse tijd, vandaag de dag maakt dit deel van de regio zeer succesvolle trendy, fruitige wijnen van internationale druiven die uitstekend lijken te passen bij de lokale omstandigheden.