Weingut Heinrichshof Pinot Blanc Trocken Mosel QW prachtige bleekgele Pinot Blanc met een frisse groene zweem, gemaakt in die fijne stijl waar de gebroeders Griebeler zo bekend om staan. Dat levert een mooi en geurig glas wijn op, van waaruit de aroma’s van gele appel en abrikoos opstijgen.

Heerlijk aangevuld met de romige geuren van geroosterd hout, opgedaan in de traditionele grote eikenhouten vaten waar een deel van de druiven vier maanden heeft doorgebracht. Ook in de mond de fijne en rijpe smaken van gele appel en abrikoos en subtiele houttonen. Een klein zoetje klinkt door, maar wat vooral beklijft is de sappigheid en de sublieme zuurgraad. Spat zuiver, sappig en rank. 

Weingut Heinrichshof Pinot Blanc Trocken Mosel QW

Weingut Heinrichshof ligt in een van de oudste en meest indrukwekkende wijngebieden ter wereld: het Moezeldal, waar wijngaarden zijn aangelegd op ongelooflijk steile hellingen. De grond op die steile en zonnige hellingen is bedekt met leisteen, die in de winter door de wijnboeren uit de rotsen worden gehakt en daarna worden verspreid in de wijngaard.

Hier houden ze in de zomer de bodem vochtig en slaan overdag warmte op, die ’s nachts wordt afgegeven aan de druivenstokken. Bovendien geeft het leisteen die unieke smaak en karakter aan wijnen uit het Moezeldal. De broers Peter en Ulrich Griebeler steken de handen hier flink uit de mouwen. “Want als je goede droge wijn wilt maken in de Moezel, moet je in de wijngaard werken”, zegt Peter daarover.

Iets anders is op de praktisch onneembare hellingen, de zogenaamde Steillagen, amper mogelijk. Waar elders dergelijke steile helling worden bestempeld als ‘te moeilijk om te bewerken’, zien Peter en Ulrich de enorme kwaliteit van het gebied met z’n uitzonderlijke geografische liggen en ideaal microklimaat.

Met kleine kratten beklimmen de broers daarom de bekende hellingen in Zeltingen om handmatig de druiven te oogsten in hun wijngaarden in Sonnenuhr, Scholssberg en Himmelrich.

Klassiekers van een nieuwe generatie

De broers Peter en Ulrich zijn telgen uit de beroemde wijnfamilie Griebeler. Zij vormen de elfde generatie wijnmakers en laten een frisse wind waaien door Weingut Heinrichshof, zonder daarbij de lange familietraditie uit het oog te verliezen. Het is dan ook niet voor niets dat een gravure van rond 1900 van hun wijngaarden in Zeltingen de etiketten sieren van hun bijzondere wijnen.

De broers kregen de geheimen van het wijn maken met de paplepel ingegoten, de fijne kneepjes leerden ze op gerenommeerde landgoederen. Peter bij Weingut Fritz Haag in de Moezel, Ulrich ging in de leer bij Müller-Catoir, het bekendste wijnhuis in het eveneens Duitse Pfalz.

Nadat beiden vervolgens een wijnbouw opleiding afrondden, namen de broers in 2014 het drie hectare grote familiebedrijf over en breidden dat met nog eens vier hectare uit. Riesling domineert in de wijngaarden, waar ook Dornfelder, Müller Thurgau, Pinot Noir en Pinot Blanc staan aangeplant. Na de handmatige oogst – werken met machines is onmogelijk op de steile hellingen – ondergaan de druiven een zachte persing om het unieke karakter van de Moezel druiven te behouden.

De ontwikkeling vindt plaats deels in tanks en deels in klassieke eikenhouten vaten. Hier blijft de droesem in contact met de wijn zodat de verfijnde aroma’s en smaken optimaal aanwezig blijven. Het is dankzij die manier van werken dat Weingut Heinrichshof klassieke en onwaarschijnlijke lekkere wijnen presenteert. Fruitig en elegant, met rijke aroma’s en fijn van smaak en allemaal geaccentueerd door een verkwikkend fris zuurtje.